Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Dodelijk ongeval met hoogwerker op Maasvlakte was ‘drama voor iedereen’

De man die in 2016 op de Maasvlakte bij een bedrijfsongeval zijn leidinggevende klemreed met een hoogwerker, met zijn overlijden tot gevolg, stond vandaag voor de rechter. Hij zou niet genoeg hebben gekeken of er niemand achter het voertuig stond.

,,Het is een drama voor iedereen”, begint rechter Irene Hinfelaar. ,,Zowel voor u, als voor de nabestaanden”, zegt ze, terwijl ze de 40-jarige verdachte uit Vinkeveen aankijkt. Het draait vandaag dan ook niet om de vraag of Jeroen G. zijn collega drie jaar geleden opzettelijk klemreed, maar of hij daarbij nalatig heeft gehandeld. Dood door schuld, luidt de aanklacht van het Openbaar Ministerie. De officier van justitie eist tegen de man 160 uur werkstraf.

Bekneld

Vast staat dat het 51-jarige slachtoffer op die noodlottige dag bekneld raakte tussen een schaarhoogwerker en de wand van een koelhal, toen G. het voertuig in beweging zette. ,,Heeft u voldoende gekeken?”, wil de rechter weten. Ja, bezweert G. tegenover de meervoudige kamer. ,,Ik zag hem van de hoogwerker weglopen. Daarna was hij uit mijn gezichtsveld.”

Maar volgens de officier van justitie had G. bij zo’n potentieel gevaarlijk apparaat moeten kijken waar zijn collega was, toen deze een stekker pakte om de hoogwerker mee op te laden. Ook wordt Jeroen G. verweten dat hij het bedieningspaneel niet heeft verschoven om zo meer zicht te krijgen op de richting waar hij de hoogwerker heen bewoog.

,,In de communicatie is het fout gegaan, maar dat is niet toe te schrijven aan mijn cliënt”, reageert zijn advocaat. Volgens G. en zijn advocaat had ook het slachtoffer moeten melden dat hij zich vlak bij het voertuig bevond. ,,Ik wist niet dat hij terug was gekomen”, zegt G.

Enorm gemis

Dat is voor de familie van het slachtoffer onverteerbaar, blijkt als zijn weduwe het woord neemt. De verwijten richting haar man vindt ze heel kwalijk. ,,Ons hele leven staat in het teken van een enorm gemis van een geweldige man en vader.”

Als de rechter aan G. vraagt wat het ongeluk met hem heeft gedaan, breekt hij. Na nachtmerries en psychische klachten is hij pas sinds kort weer aan het werk. ,,Ik vind het verschrikkelijk. Voor mij en vooral voor hen.” De rechter doet 30 augustus uitspraak.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!