Dode door aanvaring Nieuwe Maas, schipper vorig jaar ook betrokken bij ernstig ongeluk

VideoEen aanvaring tussen een sloep en een snelle rubberboot op de Nieuwe Maas in Rotterdam heeft één opvarende het leven gekost. Twaalf mensen raakten te water en werden door opvarenden van watertaxi’s en andere boten uit het water gehaald.

Volgens de hulpdiensten zijn de mensen die levend uit het water zijn gehaald allen aanspreekbaar. Negen van hen zijn wel naar het ziekenhuis gebracht. Op de snelle rubberboot zat één opvarende. In de sloep zaten elf mensen. 

Een aantal bewoners uit de flat Koopvaardijhof op de kop van het Noordereiland zag het ongeluk vanaf het balkon gebeuren. ,,Ik wil er alleen niet over vertellen. Wat ik zag is te heftig’’, zegt een van hen.

Een ander, die op de vijfde verdieping woont, liep direct het balkon op toen ze het ongeluk op de Maas hoorde gebeuren. ,,Het was vreselijk om te zien’’, zegt ze. ,,Vooral toen ik een vrouw zag drijven.’’

Volledig scherm
Na een aanvaring tussen een snelle rubberboot en een houten sloep is één dode gevallen. © ANP

Opnieuw bootongeluk

De schipper van de sloep ligt zwaargewond in het ziekenhuis. Dat zeggen twee goede bekenden van hem. Het gaat volgens hen om Ben Gelderblom van rederij Rotjeknor. Vorig jaar mei kwam een sloep van zijn rederij ook al in botsing met een watertaxi. Dit keer gaat het om een andere sloep, namelijk Piet Hein. Dat is een marinesloep uit de jaren 50.

De goede bekenden van de schipper staan bij de Nieuwe Maas waar zich vanmiddag een drama voltrok. Hoe kán het dat Ben opnieuw bij een bootongeluk is betrokken, vragen zij zich af. ,,Het is vreselijk. We hebben nog geholpen om de nieuwe boot die hij heeft aangeschaft op te bouwen.’’

Vorig jaar mei voer een watertaxi tegen de sloep Oldie aan. Drie mensen raakten toen gewond, onder wie schipper Gelderblom. Hij werd later in de week geopereerd aan de breuk in zijn been. Een lange revalidatie volgde.

Pas twee weken geleden begon Gelderblom weer met varen, zeggen de goede bekenden. ,,Het is echt verschrikkelijk dit. Bizar: de verzekeringskwestie van vorig jaar loopt zelfs nog. En nu is de nieuwe boot ook kapot.’’

Volledig scherm
© ANP

Geen vermisten meer

Na de aanvaring zochten hulpverleners in het water naar mogelijke vermisten. Die zoektocht werd omstreeks 18.30 uur gestaakt, omdat toen duidelijk was geworden dat er geen vermisten meer waren.

Volgens een woordvoerder kwamen de vaartuigen met elkaar in botsing ter hoogte van het Antwerpse Hoofd. Het scheepvaartverkeer werd stilgelegd, maar is hervat na het staken van de zoektocht naar vermisten.

De politie zoekt getuigen van de aanvaring op de Nieuwe Maas.

Volledig scherm
© AD

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

  1. Verdachte (28) ontkent plaatsen van handgranaten bij shishalounge en waterpijpshop

    Verdachte (28) ontkent plaatsen van handgrana­ten bij shishaloun­ge en waterpijp­shop

    De 28-jarige Dylan B. zegt niks te maken te hebben met twee incidenten met handgranaten die Rotterdam in maart dit jaar opschrikten. In een geval, bij shishalounge Mon Ami aan de Schiedamsedijk, ging het explosief daadwerkelijk af en veroorzaakte het flinke schade in de buurt. Zijn advocaat vroeg de Rotterdamse rechtbank vandaag om B. op vrije voeten te stellen. De Hagenaar werd in augustus aangehouden.