Volledig scherm
PREMIUM
Bewoner Aloysius van Saus jr. van het Quarantaineterrein op Rotterdam-Heijplaat. © Jan de Groen

Dit zijn de plannen voor het rijksmonument Quarantaineterrein op Heijplaat

Het Havenbedrijf Rotterdam is bezig om het rijksmonumentale Quarantaineterrein zo veel mogelijk in oude luister te herstellen. Tegelijkertijd moet dit bijzondere stuk Heijplaat een nieuwe toekomst krijgen, zonder kunstenaars en met een hotel - maar dat is niet een-twee-drie geregeld. 

Zieke zeevarenden die er in isolatie moesten, zijn nooit aanbeland op het in 1934 geopende Quarantaineterrein op Heijplaat. Wel verblijft er sinds de jaren 80 een groep kunstenaars, die na de sloop van de zogenoemde contactbarakken de overgebleven gebouwen kraakte. Uiterlijk halverwege 2024 moeten de zestien creatievelingen die nu nog gratis en vrij in het uitbundige groen op het Q-terrein wonen en werken, zijn vertrokken. Het Havenbedrijf wil deze lap grond voor enkele miljoenen een grondige opknapbeurt en make-over geven à la het nabijgelegen RDM-terrein.  

  1. Vier taakstraffen en een geldboete geëist in hoger beroep Rotterdamse voetbalrellen

    Vier taakstraf­fen en een geldboete geëist in hoger beroep Rotterdam­se voetbalrel­len

    Vijf personen die worden verdacht van openbare geweldpleging en of baldadigheid na de verloren kampioenswedstrijd van Feyenoord in 2017, hebben deze week in hoger beroep een strafeis tot 240 uur taakstraf en een geldboete gekregen. Met de - al dan niet verzwaarde - strafeisen wil het OM een duidelijk signaal afgeven: ,,Voetbalgeweld en geweld tegen gezagsfunctionarissen tolereren we niet”, aldus de persvoorlichter.