Dit zijn de eerste priklocaties in deze regio: 90-plussers zijn eind deze maand aan de beurt
De eerste priklocaties in de Rotterdamse regio zijn bekend. Het doel is op 30 januari de eerste 90-plussers, die alleen of met hulp naar zo'n locatie kunnen komen, te vaccineren tegen het coronavirus.
Delen per e-mail
De eerste zes plekken in de regio zijn sporthallen en recreatiecentra in Nissewaard, Sommelsdijk, Capelle aan den IJssel en Schiedam. In Rotterdam blijft de priklocatie naast Rotterdam Airport open met meer capaciteit. Ook wordt een deel van de Van Nellefabriek in Rotterdam-West ingericht voor vaccineren. Andere locaties in Rotterdam en elders in de regio maakt de GGD later bekend.
Er is haast geboden. Minister Hugo de Jonge stelde woensdagmiddag bij de persconferentie dat het doel is in de loop van volgende week te beginnen met vaccinatie op centrale locaties door de GGD. Dit is dan de groep 90-plussers die zelfstandig woont en naar een priklocatie kan komen. In de eerste week van februari zou dan de groep thuiswonende ouderen tussen de 85 en 90 jaar aan de beurt zijn. Daarna gaat het vaccineren door van oud naar jonger. Onder de 60 jaar tot en met 18 jaar staat gepland vanaf mei.
Uitnodiging via huisarts
,,De 90-plussers worden via hun huisarts uitgenodigd. Die maakt de selectie wie mobiel genoeg is om naar de GGD-locatie te komen of wie thuis het vaccin krijgt,’’ vertelt een woordvoerder van de GGD. Dit laatste is een taak voor de huisarts. In de Rotterdamse regio is de verwachting dat de helft van de 90-plussers de uitnodiging krijgt voor de prikstraat.
De 90-plussers worden via hun huisarts uitgenodigd
Daarna is de groep 85 tot 90 jaar aan de beurt, die via het RIVM de uitnodiging krijgen. De verwachting is dat per oudere meer tijd nodig is voor het vaccineren dan nu bijvoorbeeld bij zorgpersoneel.
Tweede prik later
De thuiswonende ouderen zijn sneller aan de beurt dan eerder werd gedacht, omdat besloten is de tweede prik van het Pfizer/BionTech vaccin uit te stellen van drie weken naar na zes weken. Door meer tijd te laten tussen de twee prikken, kunnen sneller meer mensen een eerste keer worden ingeënt. Ook helpt de aanpassing volgens De Jonge verspilling tegen te gaan, en hoeft er minder voorraad van het vaccin te worden aangehouden. ,,Zo kunnen we meer mensen eerste vaccinatie geven.”
Het doel is snel meer mensen te beschermen omdat de besmettelijkere Britse variant z'n opmars maakt. De verwachting is dat deze in maart de overhand heeft. De verandering tekent hoe snel de vaccinatieplannen veranderen. In de zorg wordt gesproken over ‘dagkoersen’. Huisartsen zouden ook snel hun vaccin moeten krijgen. De eerste verpleeghuisbewoner in Rotterdam staat komende dinsdag op de agenda.
Grote operatie
De GGD is nu bezig met de eerste grote operatie van het vaccineren van verpleeghuismedewerkers, die uit de hele regio naar Rotterdam Airport moeten komen. Hier worden op dit moment zo'n zevenhonderd bezoekers per dag gevaccineerd. Huisartsen zijn aan zet om ouderen te vaccineren die wel thuis wonen maar niet mobiel zijn en mensen van 18 tot en met 60 jaar met een medische indicatie. Dit staat in laatste schema vanaf februari.
De groep 18 tot en met 60 zónder medische medicatie is waarschijnlijk vanaf mei welkom bij de priklocaties van de GGD. Dit loopt door tot het najaar. Dit betekent dat de sporthallen meerdere maanden niet te gebruiken zijn. Dit zorgt voor puzzels, wie dan waar kan sporten als dat weer in de toekomst weer mag.
Meer dan vijftien locaties
In totaal komen er zo'n vijftien tot twintig locaties voor het vaccineren in de hele regio. De andere locaties worden later bekendgemaakt, als ook zij zijn goedgekeurd. Sporthal de Dukdalf in Brielle en sporthal De Meander in Oostvoorne zijn bijvoorbeeld opties, waar nog geen groen licht voor is.
Bij alle mogelijke vaccinatielocaties wordt een schouw gehouden, om te voorkomen dat bij het opbouwen blijkt dat er bijvoorbeeld geen afstand kan worden gehouden of geen plek is om wie een prik heeft gekregen vijftien minuten te observeren. Dit laatste is anders als verleden jaar bij de griepprik. De griepprik wordt ook kant-en-klaar in de spuit aangeleverd, terwijl bij het vaccin tegen corona elke spuit moet worden klaargemaakt.
Op een rij welke priklocaties bekend zijn:
- Paviljoen bij Rotterdam The Hague Airport
- Van Nelle Fabriek in Rotterdam
- Sporthal Den Oert in Nissewaard
- Recreatiecentrum De Staver in Sommelsdijk
- Sporthal Schenkel in Capelle aan den IJssel
- Sporthal Groenoord in Schiedam
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Eerste ronde ‘huisartsvaccins' voor bewoners in zorg gaat aan Rotterdam voorbij, huisartsen zelf wel geprikt
Na het eerste zorgpersoneel is nu ook de eerste bewoner in de zorg gevaccineerd. Maar het vaccinatietempo ligt nog laag. ,,Mijn patiënten vragen: Weet u nu wanneer die prik komt? Maar eerlijk gezegd is er nog niets zeker’’, zegt huisarts Henk Hoogervorst. De eerste ronde ‘huisartsvaccins’ voor bewoners in de zorg gaat aan de Rotterdamse regio voorbij, maar huisartsen zelf zijn wel snel aan de beurt. -
Update
Demonstraties tegen ‘anti-homo-predikant’ na uitzending YouTubeserie Boos
Boze inwoners van Krimpen aan den IJssel en Rotterdam hebben zondagmiddag gedemonstreerd tegen de predikant van de Krimpense Mieraskerk. De man zou ‘discriminerende en haatzaaiende uitspraken’ over homo’s hebben gedaan. Eerder besteedde de populaire YouTubeserie Boos, met presentator Tim Hofman, aandacht aan de kwestie. -
OPINIE
‘Tegen woningnood is met hypocriet racisme niet op te bouwen’
Joost Eerdmans gaf in zijn opinie vorige week de verkeerde de schuld van de woningnood in Rotterdam, zegt SP’er Arno van der Veen. Volgens Van der Veen is het niet de consequentie van immigratie, maar juist van Leefbaar-beleid. -
PREMIUM
Rotterdamse podcasts maken een opmars: van ‘hipsters’ naar 10.000 luisteraars
Over álles lijkt onderhand een podcast te bestaan - voor elk wat wils nu bijna de helft van de Nederlanders wel eens een aflevering luistert. Ook Rotterdammers maken volop online audio-opnames voor hun publiek. Drie populaire series uit eigen stad uitgelicht. -
Supporters naar Raad van State vanwege bestemmingsplan Feyenoord City
Supporters van Feyenoord maken de gang naar de Raad van State om in beroep te gaan tegen het in december vastgestelde bestemmingsplan Feyenoord City. Volgens de supporters, die zijn verenigd in het collectief Stadion op Zuid, drijft het plan de club en Stadion Feyenoord richting een faillissement.
-
PREMIUM
Ergernis over groepen die voorrang willen bij vaccineren: 'Ik lijd net zo goed onder lockdown als alle jongeren’
,,Daar gaan we weer’’, dacht de 72-jarige Schiedammer Willem van Zijl na de oproep van het Maasstad om al het zorgpersoneel in het ziekenhuis sneller te vaccineren. ,,Misschien moet het eindelijk weer eens draaien om het voorkomen dat mensen in het ziekenhuis komen.’’ -
Werkstraf voor leerling (17) die cameraman mishandelde bij verslag over spotprent
De 17-jarige Rotterdammer die in november vorig jaar een cameraman van PowNed mishandelde, heeft een werkstraf van 40 uur opgelegd gekregen. Ook moet hij een schadevergoeding van 480 euro betalen. De officier van justitie eiste vandaag deze straf. De rechter deed direct uitspraak en heeft de geëiste straf opgelegd. -
PREMIUMVideo
Stormloop op vaccinaties: ‘Medewerkers krijgen te horen: bel in februari nog maar eens’
Er is een stormloop van verpleeghuispersoneel uit de Rotterdamse regio dat graag snel gevaccineerd wil worden. Het aantal afspraken loopt hard op. Landelijk zitten alle tijdslots nagenoeg vol. ,,Medewerkers krijgen te horen dat ze in februari nog maar eens terug moeten bellen’’, zegt een boze Ben de Koning, bestuursvoorzitter van de Frankelandgroep in Schiedam.