Volledig scherm
PREMIUM
Maartje en Kyarah (rechts). Foto: Frank de Roo © Frank de Roo

Dit was hun belangrijkste les van dit schooljaar

Het leren zit er even op, de zomervakantie begint. Rotterdamse scholieren blikken terug: wat was voor hen dé les van dit jaar?

Maartje Broeders (14) en Kyarah Meulens (12), 1 vmbo op het Olympia College in IJsselmonde

Maartje: ,,Ik heb geleerd dat ik niet alles eruit moet flappen. Soms zeg ik vervelende dingen. Om dat te veranderen heb ik veel gepraat met mijn mentor en ook thuis. Eerst vond ik het irritant maar nu is het juist fijn als mensen zeggen dat ik op mijn woorden moet letten. Ik heb een muntje met daarop ‘stop, denk, doe’. Ik hoef het niet eens meer altijd bij me te hebben, het zit in mijn hoofd. Op deze probeer ik daar echt op te letten. En dat werkt want nu praten mensen sneller met mij. Ze zien mij niet als dat meisje dat altijd vloekt maar weten dat ik gezellig ben, lekker klets en goed kan luisteren.”

Kyarah: ,,Ik was heel verlegen maar sinds die jaar doe ik alles gewoon: vragen stellen, mijn mening geven... Vroeger werd ik gepest en daardoor durfde ik eigenlijk niks meer. Mijn ouders en mentor zeiden: je mag best wat meer durven. Nu ben ik alleen nog verlegen als alle aandacht op mij gericht is. Ik ben meer zelfverzekerd, zeg het ook als ik iets niet leuk vind. Ik heb meer vriendinnen gekregen. Elke dag dat ik naar school ga, ben ik vrolijk en druk. Dat was vroeger echt niet zo. Ik hoop dat volgend schooljaar weer zo goed gaat, want dan kan mijn droom misschien uitkomen. Ik wil stewardess worden, met TUI of KLM naar Zuid-Amerika vliegen. Maar dan moet ik goed mijn best blijven doen.”

  1. Rotterdams tintje aan nominaties Van Dale Woord van het Jaar met toetertrouwstoet en plunderpuber

    Rotterdams tintje aan nominaties Van Dale Woord van het Jaar met toeter­trouw­stoet en plunderpu­ber

    De Van Dale Woord van het Jaar-verkiezing heeft dit keer een Rotterdams tintje dankzij de nominatie ‘toetertrouwstoet’ en ‘plunderpuber’. Deze woorden zijn met zeventien andere woorden genomineerd voor de verkiezing. In en rond Rotterdam zijn het afgelopen jaar veel problemen geweest met zogenoemde ‘toetertrouwstoeten’, oftewel, veelal Turkse of Marokkaanse bruiloftsgasten die luid toeterend rondrijden en dreigden pubers diverse malen winkels te plunderen in de binnenstad van Rotterdam.