Volledig scherm
iris meerts © eigen foto

Deze Rotterdamse werkte voor Bram Peper. Nu wordt ze burgemeester in Wijk bij Duurstede

Iris Meerts uit Rotterdam wordt de nieuwe burgemeester van Wijk bij Duurstede. Dat heeft de vertrouwenscommissie vanavond in een speciale raadsvergadering bekendgemaakt.

De 46-jarige Meerts is managing director van het Centre of Expertise Cyber Security aan de Haagse Hogeschool. Ook is zij spreker en dagvoorzitter bij de Speakers Academy geweest. De weg naar het burgemeesterschap noemt ze zelf ‘onorthodox’. Al op jonge leeftijd had ze die ambitie, omdat een burgemeester volgens haar de levens van veel mensen positief kan beïnvloeden.

Om zich zo goed mogelijk voor te bereiden is ze op jonge leeftijd politiek actief geworden, heeft ze bestuurskunde gestudeerd en zich in Provinciale Staten van Zuid-Holland ingezet voor de sociale agenda. Ze heeft gewerkt in wijken en buurten, voor burgemeester Bram Peper, in het bedrijfsleven, de cultuursector, het hoger onderwijs in Den Haag en in Brussel.

Vernieuwingskracht

De vertrouwenscommissie vindt dat Meerts in alle opzichten de burgemeester is die Wijk zocht: ambitieus, iemand die van aanpakken weet, een sterk analytisch vermogen heeft, duidelijk richting kan geven aan het strategisch gemeentelijk beleid en vernieuwingskracht bezit.

Ook beantwoordt Meerts aan de wensen van 426 inwoners uit Wijk die een enquete hadden ingevuld. Zij zagen graag een vrouw als eerste burger. Meerts heeft een relatie en twee kinderen. Zij houdt van hardlopen en traint ook atleten. Meerts is lid van de PvdA, die in de Wijkse raad niet meer is vertegenwoordigd.

De afgelopen drie weken voerde de vertrouwenscommissie op geheime locaties gesprekken met kandidaten die door commissaris van de koning Hans Oosters waren voorgeselecteerd uit de groep van 21 mannen en 13 vrouwen die een gooi deden naar het burgemeesterschap van Wijk. De commissie wordt gekscherend de raad van elf genoemd: acht fractievoorzitters plus drie vrouwen: wethouder Wil Kosterman, gemeentesecretaris Judith de Jonge en griffier Marcella van Esterik.

Voorzitter Rob Willems (GroenLinks) mocht bekendmaken wie Tjapko Poppens opvolgt en haar als eerste telefonisch gelukwensen. Op maandag 16 december wordt Meerts geïnstalleerd als burgemeester. Daarmee komt een eind aan het werk van Albertine van Vliet als waarnemend burgemeester.