Het Arubaplein in 1967 in de wijk Nieuw Engeland, die ook wel bekend stond als de 'Oliebuurt'. Achter de bomen is het kantoor van Shell Pernis te zien.
Volledig scherm
PREMIUM
Het Arubaplein in 1967 in de wijk Nieuw Engeland, die ook wel bekend stond als de 'Oliebuurt'. Achter de bomen is het kantoor van Shell Pernis te zien. © Foto AD/Rotterdams Nieuwsblad

De enorme explosie bij de Shell-raffinaderij in 1968 staat nog in het geheugen gegrift

rotterdam van toenDe huizen aan het Arubaplein in Hoogvliet waren vroeger eigendom van Shell. In de wijk Nieuw Engeland - ook wel de ‘Oliebuurt’ - woonden leden van het hoger personeel. In geval van nood konden ze snel bij de raffinaderij zijn. Het Centraal Kantoor van de oliegigant, hier te zien aan de horizon, is vorig jaar uitgeroepen tot gemeentelijk monument.

  1. Als de eigenaar van Modéla twee keer toeterde, kwam het personeel hem uit zijn Porsche helpen
    PREMIUM
    Rotterdam van Toen

    Als de eigenaar van Modéla twee keer toeterde, kwam het personeel hem uit zijn Porsche helpen

    Lieve lezers, wat vliegt zo'n jaar voorbij. Want we stuiten hier al weer op de laatste raadplaat van 2021, terwijl ik me de eerste van dit jaar - ijspret op de Bergsingel - herinner als de dag van gisteren. Trouwens, opvallend, de voorpagina van het AD meldde op die 2de januari: ‘Geduld! Het komt eraan, dat échte leven’, met de hele vaccinatiecampagne voor de boeg. En nu, randje 2022 en middenin de boosterlawine, komt het échte leven er wéér aan. Waarop ik zeg: misschien ís dit het echte leven wel!