Met behulp van de glazenwasserslift word de 400 kilo wegende regenradar op het dak van de Delftse Poort gehesen.
Volledig scherm
Met behulp van de glazenwasserslift word de 400 kilo wegende regenradar op het dak van de Delftse Poort gehesen. © Gemeente Rotterdam

Dankzij deze regenradar weet jij straks wat voor weer het in jouw straat wordt

Rotterdam heeft een nieuwe regenradar. De vorige legde het loodje in een zware onweersbui, de nieuwe is robuuster en geavanceerder. Het  innovatieve apparaat moet zulke precieze gegevens gaan leveren dat er een weerbericht per straat kan worden gemaakt. 

Hij is 3,5 meter breed, 2,20 meter hoog en weegt 400 kilo. Maar niemand ziet het witte gevaarte, want de regenradar staat anoniem bovenop het 150 meter hoge dak van kantoortoren Delftse Poort. Toch gaan Rotterdammers er wel wat van merken, want eind dit jaar levert de radar zijn gegevens aan een openbare app, waarop iedereen kan zien in welke straat het regent en waar het droog is.

De Rotterdamse regenradar maakt deel uit van het Europese project RainGain, vandaar dat het apparaat van bijna een half miljoen euro voor de helft door de Europese Unie is betaald. ,,Deze regenradar brengt de regen in de stad honderd keer nauwkeuriger in kaart dan de KNMI-radar die op de luchthaven staat’’, zegt projectmanager Johan Verlinde van de gemeente Rotterdam.

Sneeuw

Het apparaat kan met behulp van radarsignalen de vorm van regendruppels meten. Daarmee stelt hij vast of de druppels in een wolk zitten of vallen in een regenbui en of het regen, sneeuw of motregen is. Ook meet de radar de richting en de snelheid waarmee druppels vallen.

Die gegevens gebruiken de gemeente Rotterdam en de drie waterschappen in de stad voor wat ‘slim beheer’ wordt genoemd. ,,We kunnen daardoor beter op het weer inspelen’’, zegt Verlinde. Vlak voor een hevige regenbui kunnen de waterschappen bijvoorbeeld uit voorzorg het peil in de singels verlagen of de gemalen in werking stellen. Op de lange termijn kan het ook leiden tot grotere ingrepen zoals aanpassing van het riool of de aanleg van een nieuw waterplein, waar overtollig regenwater tijdelijk kan worden opgeslagen.

Miezerbui 

Verlinde betreurt het dat de vorige regenradar, die in 2015 in gebruik werd genomen, al vrij snel door blikseminslag onherstelbaar werd beschadigd. De nieuwe is volgens hem een stuk steviger, maar ook ‘slimmer'. ,,We kunnen straks ook zien in welke straten we bij vorst het eerst moeten gaan strooien. En deze radar detecteert ook motregen, en dat is fijn voor de mensen die straks gebruik gaan maken van de app. Want van een miezerbui kun je behoorlijk nat worden.’’

De regenradar draait eerst een paar maanden proef. De gemeente verwacht dat de lokale app eind dit jaar gebruikt kan worden.