Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Sanne Donders

Corrupte belastingambtenaar gaf informatie aan drugscriminelen en moet vier jaar de cel in

UPDATEDe 41-jarige belastingambtenaar Willem P. uit Rotterdam is door de rechtbank schuldig bevonden aan corruptie. De man speelde vertrouwelijke informatie door aan drugscriminelen. Voor de schending van zijn ambtsgeheim én deelname aan een criminele organisatie gaat hij vier jaar de gevangenis in. Die straf was ook tegen hem geëist.

Willem P. zocht volgens de aanklager in de systemen van de Belastingdienst naar gegevens van bepaalde bedrijven die door de criminelen benaderd zouden kunnen worden voor cocaïnetransporten. P. had de bijnaam ‘Leuker’. ,,Het is bekend dat dat de slogan van de Belastingdienst is. ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’,’’ legde de aanklager tijdens de rechtszaak uit.

De belastingman werd eveneens aangeklaagd voor betrokkenheid bij het innen van schulden in het criminele circuit en een afpersing, waarbij het draaide om 1,5 miljoen euro. P. maakte deel uit van een groep mannen die in beeld kwam bij een onderzoek naar de invoer van drugs, die uiteindelijk de vondst van 170 kilo cocaïne opleverde. Tegen vier andere verdachten werden gevangenisstraffen tot twaalf jaar geëist.

Afgeluisterde gesprekken

Uit onderzoek was duidelijk geworden dat er vanuit de bende contacten waren met havenwerkers bij verschillende bedrijven en met ‘strepen’, zoals douaniers door criminelen genoemd worden. Daarbij viel niet alleen de naam van de corrupte douanier Gerrit G., die momenteel een gevangenisstraf uitzit. Ook de naam van zijn collega Gerti V. werd genoemd. ,,Daar hebben we mee gewerkt. Die liet alles door’’, was in afgeluisterde gesprekken te horen. Ook V. zit vast wegens corruptie. Niet uitgesloten wordt dat ook andere douaniers betrokken zijn geweest.

Quote

Daar hebben we mee gewerkt. Die liet alles door.

Hoofdverdachte in onderzoek Dobricic, zoals het door het OM is genoemd, is Bridjanand B., een 54-jarige Spijkenisser. Hij wordt door justitie gezien als de ‘makelaar’ die verstand heeft van transporten, criminelen bij elkaar bracht en contacten onderhield met de leveranciers van de drugs. Tegen hem was twaalf jaar geëist, hij is veroordeeld tot negen jaar. Er volgt nog een ontnemingsvordering van ruim 4 ton tegen de man, van wie werd ontdekt dat hij ruim een ton neertelde voor een chalet op een camping in Rockanje. Zijn drie dochters kwamen in beeld bij justitie vanwege de verdenking van het witwassen van enkele tienduizenden euro’s aan crimineel geld.

De drie andere leden van de criminele bende, afkomstig uit Rotterdam, Bergen op Zoom en Naaldwijk hebben gevangenisstraffen opgelegd gekregen die variëren van vier tot negen jaar. Volgens de rechtbank staat vast dat twee van hen hebben deelgenomen aan een criminele organisatie, havenwerkers en douaniers hebben omgekocht en crimineel geld hebben witgewassen. De derde verdachte veroordeeld voor het medeplegen van de invoer van veertig kilo cocaïne.

De dochters en ex-partner van de hoofdverdachte uit Spijkenisse en nog een andere verdachte zijn veroordeeld tot werkstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen. Hen wordt witwassen van crimineel geld verweten. 

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie meldt ‘overwegend tevreden’ te zijn  met de vonnissen, waarin volgens haar de ernst van de misdrijven doorklinkt.

 1. Kunstenares maakt beer van 10.000 vetplantjes bij ingang Erasmus MC als ode aan zorgpersoneel

  Kunstena­res maakt beer van 10.000 vetplant­jes bij ingang Erasmus MC als ode aan zorgperso­neel

  Met liefst 10.000 vetplantjes heeft kunstenares Adriënne Rombout met haar moeder Ina een beer van 70 vierkante meter bij de hoofdingang van het Erasmus MC gemaakt. De spierpijn na twee dagen buffelen op de grond neemt ze voor lief. ,,Dit is met name voor de helden in de zorg en de patiënten, maar ook om de tuinders een hart onder de riem te steken’’, zegt de Delftse, die in het Westland opgroeide.
 2. Geen hamburger maar een coronatest in speciale drive-thru om meer zorgpersoneel te testen
  PREMIUM
  video

  Geen hamburger maar een coronatest in speciale dri­ve-thru om meer zorgperso­neel te testen

  ‘Alleen met afspraak!’ is de duidelijke boodschap aan het begin van de drive-thru voor coronatesten voor zorgmedewerkers die buiten het ziekenhuis werken. Wie op de bonnefooi naar de parkeergarage bij het Topsportcentrum naast de Kuip komt, is niet welkom. Toch zal het druk zijn. ,,Nu we kunnen testen, moeten en zullen we daar zeker gebruik van maken’’, zegt Conforte, de Rotterdamse brancheorganisatie van ouderenzorginstellingen.