Hoe hard de coronacrisis het land ook treft; ze heeft een positieve invloed op de veiligheid.
Volledig scherm
Hoe hard de coronacrisis het land ook treft; ze heeft een positieve invloed op de veiligheid. © ANP XTRA

Coronacrisis van invloed op criminaliteit: minder inbraken

Hoe hard de coronacrisis het land ook treft; ze heeft een positieve invloed op de veiligheid. De afgelopen weken is in de regio van de Politie Eenheid Rotterdam het aantal inbraken en pogingen daartoe drastisch gedaald. Ook de hoeveelheid verkeersongevallen is aanzienlijk afgenomen. ,,We moeten heel voorzichtig zijn met het trekken van conclusies’’, zegt een woordvoerder. ,,Maar dát de crisis van invloed is, is evident.’’

De cijfers liegen niet. In vergelijking met afgelopen jaar daalde het aantal woninginbraken de eerste drie maanden van dit jaar fors: van 953 naar 868. De hoeveelheid straatroven bleef hoog: 160 ten opzichte van 148 in 2019. Het aantal overvallen steeg licht: van 55 naar 57. Kijkend naar alleen de afgelopen vier weken is het aantal woninginbraken teruggelopen van 306 naar 209. De afname lijkt alles te maken te hebben met het gegeven dat mensen in verband met de coronacrisis genoodzaakt zijn thuis te blijven en inbrekers gewoonweg minder vaak kunnen toeslaan.

Zakkenrollerij

Ook het aantal straatroven zakte de afgelopen vier weken: van 51 naar 45. De hoeveelheid overvallen steeg daarentegen licht: van 23 naar 27. Doordat in deze tijd evenementen zijn afgelast en er geen weekmarkten gehouden mogen worden, daalde ook het aantal gevallen van zakkenrollerij (van 86 naar 54).

Vermoedelijk als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus nam het aantal meldingen van overlast en onrust en spanning in wijken de afgelopen week sterk toe. Ook was er meer overlast vanwege het gebruik van alcohol of drugs. Het aantal meldingen van babbeltrucs en huiselijk geweld liep terug. ,,We zijn hier wel alert op en om die reden zijn we nu ook nadrukkelijk digitaal aanwezig. Op straat zijn de contacten minder, mede daarom is het belangrijk om via sociale media contact te zoeken met betrokkenen uit de wijk en met personen die wellicht te maken hebben met situaties zoals huiselijk geweld.” 

Cybercriminelen

De politie ziet dat cybercriminelen inspelen op de actualiteit en onder meer proberen persoonsgegevens te bemachtigen door coronagerelateerde phishingmails te sturen. Een toename van het aantal gevallen van internetoplichting en andere cybercriminaliteit, vaak direct gelieerd aan corona, ligt voor de hand.

De politie benadrukt dat het om een ‘eerste beeld’ gaat. ,,Nogmaals, we moeten heel voorzichtig zijn met het trekken van conclusies over de invloed van de coronacrisis op de veiligheid. Daarvoor zijn meer gedetailleerde cijfers over een langere periode nodig. Het feit dat de coronacrisis een daling in de criminaliteitscijfers laat zien, staat natuurlijk in schril contrast met de impact die ze heeft op onze inwoners en onze organisatie. Deze crisis raakt ieder persoonlijk op diverse vlakken en veroorzaakt veel leed.’’