Volledig scherm
De scholenmarkt is voor leerlingen van groep 7 en 8 en hun ouders. © Koen Suyk

Concurrerende scholen houden scholenmarkt voor aanstaande havisten en vwo’ers op Rotterdam-Zuid

Vijf van de zeven middelbare scholen in Rotterdam-Zuid die havo- en/of vwo-opleidingen aanbieden, bundelen op maandag 27 januari voor het eerst de krachten tijdens een scholenmarkt in het Maasgebouw naast stadion de Kuip.

Het Avicenna College, de Calvijn Business School, het Montfort College, OSG Hugo de Groot en het Zuider Gymnasium ontvangen tussen 17.30 en 20.30 uur leerlingen van groep 7 en 8 en hun ouders. Het reformatorische Wartburg College en de evangelische De Passie doen niet mee aan deze gezamenlijke scholenmarkt.

De deelnemers willen eind januari laten zien ‘dat er heel veel te kiezen is op Zuid’, zoals een zegsvrouw van het Zuider Gymnasium het verwoordt. Na het bezoek aan de scholenmarkt kunnen de bezoekers deelnemen aan een rondleiding in de Kuip. Overigens blijven ook de individuele open dagen van deze vijf scholen gewoon bestaan.

Noordoever

Meer dan de helft van de middelbare scholen op Zuid wordt de komende jaren aangepakt. Zij verhuizen, fuseren, krijgen een ander vakkenpakket of ‘verliezen’ een niveau. Op deze manier moet het scholenaanbod in dit deel van de stad passender en aantrekkelijker worden, om te voorkomen dat kinderen naar de noordoever vertrekken.

De Hugo de Grootschool, die bekendstaat als dé plek waar achterstandsleerlingen omhoog worden getrokken, verplaatst bijvoorbeeld naar de ‘chique’ Kop van Zuid en gaat enkel nog lesgeven aan havo- en vwo-leerlingen. De mavo- en de gymnasiumafdeling verdwijnen. Het Zuider Gymnasium verhuist naar het oude Zuiderziekenhuis.