Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Celstraf voor Roemeense vrachtwagenchauffeur na vondst drie Albanezen in zijn trailer

Rotterdamse havenDe Roemeense vrachtwagenchauffeur Vasile B. (32) is vandaag veroordeeld tot 10 maanden celstraf vanwege mensensmokkel. Bij een controle in de Rotterdamse haven betrapte de marechaussee drie Albanezen in zijn trailer.

De drie probeerden illegaal naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Volgens de rechtbank had B. moeten weten dat hij de migranten aan boord had. B. was op 30 mei 2018 vertrokken uit Tiel. In de Europoort wilde hij de P&O-veerboot naar Engeland nemen.

De verstekelingen zijn in Geldermalsen in de trailer geklommen. De Albanezen hebben verschillende verklaringen afgelegd hoe ze daar zijn beland. Twee hebben de marechaussee verteld dat ze elkaar pas op de parkeerplaats bij een benzinestation hebben ontmoet. Eentje zegt dat de ze vanaf het vliegveld in Brussel samen optrokken en in de buurt van Breda de grens zijn overgestoken. Ze zouden van andere Albanezen hebben gehoord dat er bij Gelder­malsen een goede plek was om in vrachtwagens naar Engeland te klimmen.

Coördinaten

De rechtbank gelooft dat niet. De bewuste parkeerplaats staat niet bekend als inklimplek. Er zijn niet eerder migranten gesignaleerd en het ligt verder van de Rotterdamse haven dan Breda. B’s vrachtwagen had weliswaar een Brits kenteken, maar hoe de inklimmers wisten dat hij onderweg was naar Engeland is onduidelijk. De rechtbank zegt hieruit af te leiden dat de Albanezen van tevoren hebben doorgekregen waar zij naartoe moesten gaan. En het was chauffeur Vasile B. die drie uur voor z’n stop bij Geldermalsen de naam en de coördinaten van het tankstation had ge-sms’t naar een Roemeense kennis.

Tijdens de rechtszaak zei B. dat hij in Geldermalsen was gestopt omdat hij moest plassen en het druk was op de weg. De rechtbank vindt die verklaring ongeloofwaardig, want hoe kon hij dat drie uur van tevoren weten. Het is ook niet in B’s voordeel dat hij in de maand voorafgaand aan z’n aanhouding 60 keer telefonisch contact had met de Roemeen aan wie hij de locatiegegevens van het pompstation had gestuurd en 46 gesprekken had gewist.

Opdagen

B. reed voor Currie Transport uit Tiel en verloor z’n baan na z’n aanhouding. Hij zat tweeënhalve maand in voorarrest, maar is daarna op vrije voeten gesteld. Toch meldde hij zich twee weken geleden bij de rechtbank in Dordrecht om de inhoudelijke behandeling van zijn zaak bij te wonen. Het komt zelden voor dat verdachte chauffeurs uit zichzelf komen opdagen. B zei het te doen om aan te tonen dat hij onschuldig is. Hij was tot nu toe weer aan het werk als chauffeur. In Scandinavië. ,,Het is rustig werken daar, je hebt er geen last van migranten.’’

Onduidelijk is of Vasile B. verdiend  heeft aan het transport. Volgens de rechtbank zijn daar geen aanwijzingen voor. De officier van justitie had een jaar gevangenisstraf geëist. Omdat er geen bewijzen zijn dat B. uit winstbejag heeft gehandeld, pakt de straf lager uit.

  1. Jazzgrootheid Benjamin Herman is dolgelukkig in Rotterdam: ‘Het is hier één grote smeltkroes’
    PREMIUM

    Jazzgroot­heid Benjamin Herman is dolgeluk­kig in Rotterdam: ‘Het is hier één grote smeltkroes’

    Hij zou op vakantie naar Azië zijn geweest, hij zou op tournee zijn gegaan, hij zou zelfs aan de opnames van een nieuw album zijn begonnen. Geen artiest met zo’n volle agenda als hij. Maar ook stersaxofonist Benjamin Herman kwam van het ene op het andere moment thuis te zitten. Op de Rotterdamse Bergweg vond hij zo wat rust. Opeens besefte hij: ,,Eigenlijk had ik het jarenlang altijd nét iets te druk gehad.’’