Volledig scherm
stockadr nieuwjaar oudjaar jaarwisseling feest feestdagen vuurwerk vuurwerkshow siervuurwerk © Getty Images

Capellenaren kunnen vuurwerk uit eigen straat bannen (maar moeten zelf zorgen voor naleving)

In de gemeente Capelle aan den IJssel worden dit jaar maximaal vijf vuurwerkvrije straten aangewezen tijdens de jaarwisseling. Bewoners kunnen daarvoor zelf een aanvraag indienen bij de gemeente.

De Capellenaren die hun straat opgeven zijn zelf verantwoordelijk om die vuurwerkvrij te houden. De voorwaarde wordt wel gesteld dat alle bewoners dit willen. Ze spreken met elkaar af of er in de hele straat, of een gedeelte daarvan, geen vuurwerk wordt afgestoken tijdens oud en nieuw. De gemeente stelt hier vijf borden voor ter beschikking.

Burgemeester Peter Oskam is enthousiast over het experiment omdat hij weet dat er in de stad Capellenaren zijn die veel overlast ervaren van het geknal tijdens de jaarwisseling. ,,Bewoners kunnen over het afsteken van vuurwerk nu zelf afspraken maken. Door in gesprek te gaan met elkaar over vuurwerk ontstaat begrip. En kunnen goede afspraken gemaakt worden. Misschien wordt zo een deel van de straat vuurwerkvrij. Het plaatsen van borden helpt om elkaar aan te spreken als de afspraak niet nagekomen wordt", aldus Oskam. Aanvragen kan via mailto:vuurwerkvrij@capelleaandenijssel.nl.