Eliot Higgins van Bellingcat neemt in Den Haag de Machiavelliprijs in ontvangst. Het onderzoekscollectief houdt kantoor in Den Haag.
Volledig scherm
Eliot Higgins van Bellingcat neemt in Den Haag de Machiavelliprijs in ontvangst. Het onderzoekscollectief houdt kantoor in Den Haag. © ANP

Britse bedrijven ontdekken Rotterdam en Den Haag en maken oversteek

De meeste nieuwe bedrijven die zich hier vestigen, komen uit het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het InnovationQuarter, een organisatie die ondernemingen begeleidt bij hun vestiging in de regio Rotterdam, Leiden en Den Haag. Van de 56 bedrijven die ze hielp, zijn er zeven Brits.

Het InnovationQuarter verklaart de komst van de Britse bedrijven door de Brexit en de voortdurende onzekerheid over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Bekende voorbeelden zijn het journalistieke onderzoekscollectief Bellingcat en medisch bedrijf Aparito, die respectievelijk in Den Haag en Leiden neerstreken.  

Lijst

Het is voor het eerst dat bij het InnovationQuarter het Verenigd Koninkrijk de lijst van nieuwkomers aanvoert. Voorheen waren dat de Verenigde Staten en China. 

Nooit eerder begeleidde het InnovationQuarter in een jaar tijd zo veel bedrijven. Behalve Bellingcat en Aparito zijn het medisch technologiebedrijf IDE Group en kledinghandel Zalando bekende namen. De een vestigde zich in Rotterdam, de ander bouwt een distributiecentrum in Bleiswijk. 

Netwerk

InnovationQuarter constateert een groeiende belangstelling van medische, farmaceutische en IT-bedrijven. Volgens Chris van Voorden van InnovationQuarter zijn de internationale bedrijven ‘steeds meer op zoek naar een goed ontwikkeld ecosysteem’. ,,Het gaat daarom in onze dienstverlening niet alleen om het vinden van een geschikte kantoor- of fabriekslocatie, maar veel meer om toegang tot het juiste netwerk, technologie en geschoold personeel. Dat heeft Zuid-Holland steeds meer te bieden.’’ 

Volgens het InnovationQuarter zorgen de 56 bedrijven de komende jaren samen voor ruim 2700 banen en investeren ze 424 miljoen euro in de regio.