Bouwbedrijf Heijmans: heimachine viel vermoedelijk om door rukwind

videoAan de Sumatraweg in Rotterdam-Katendrecht is een heimachine omgevallen en op een wooncomplex terechtgekomen. De harde wind is vermoedelijk de oorzaak van het ongeluk. Alle bewoners zijn uit hun woningen gehaald. Er vielen geen gewonden, meldt de Veiligheidsregio. 

Vijf woningen zijn voorlopig onbewoonbaar. Eén bewoner, bij wie alleen de elektriciteit was uitgevallen, koos ervoor om toch terug te keren in zijn appartement, de anderen hebben elders zelf onderdak gevonden.

De kraan stond op een bouwplaats waar appartementengebouwen komen, naast het woonblok aan de Sumatraweg. De gevel van het wooncomplex, dat zes verdiepingen telt, is flink beschadigd. Er zijn twee bewoners uit hun woningen gehaald, onder wie een vrouw die bedlegerig is. ,,Zij is naar het ziekenhuis gebracht, maar niet gewond’’, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio. Een andere bewoner werd tijdelijk opgevangen in een nabijgelegen café. 

Op de bouwplaats vielen geen gewonden. De heimachine plette ook een auto, maar daar zat niemand in. De kans is groot dat de heimachine vandaag nog niet wordt opgetakeld, vanwege het onderzoek door de Inspectie SZW (voorheen de Arbeidsinspectie) en de harde wind. 

‘Enorm geschrokken’

Secil Ercan woont op de vierde verdieping van het getroffen complex, met haar man met wie ze vorige maand trouwde. Ze wilde net haar telefoon in de oplader steken toen de kraan omviel. ,,Ik was in de slaapkamer. Mijn man moest de deur intrappen om mij te bevrijden.’’ Ercan staat nog te trillen op haar benen. ,,Ik ben echt enorm geschrokken. Het leek wel een aardbeving. Ik hang vaak de lakens uit het raam. Als ik daar had gestaan, dan had ik het niet overleefd.’’

Quote

We vermoeden dat de heimachine door een rukwind is omgevallen. We zijn heel blij dat er geen gewonden zijn gevallen

Marjolein Boer, Heijmans

De afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente heeft de bouwkundige staat van de huizen bekeken. De Veiligheidsregio bekijkt of loshangende delen, waaronder isolatiemateriaal, verwijderd kunnen worden en hoe. 

Rukwind

Marjolein Boer van bouwbedrijf Heijmans vermoedt dat een rukwind de kraan deed omvallen. ,,We kunnen tot windkracht 7 werken met deze heimachine’’, zegt ze. ,,Vanochtend tijdens het werkoverleg was het windkracht 6 en is besloten aan de slag te gaan. We vermoeden dat de heimachine door een rukwind is omgevallen. We zijn heel blij dat er geen gewonden zijn gevallen. De machinist is ook ongedeerd, maar wel enorm geschrokken.’’

Een bewoonster van het complex zag de heimachine vallen. ,,De kraan draaide, omdat die op een plek klaar was. Daardoor stond de machine even niet vast op de grond’’, vertelt de vrouw die niet met haar naam in de krant wil. ,,Ik keek uit het raam naar speciaal vervoer en zag vanuit mijn ooghoek de kraan komen. Het was een enorme klap. Als een ritssluiting die opengaat, ging de kraan door het gebouw. Ik stond te trillen. Ik heb geluk gehad dat de machine mijn woning net niet raakte.’’ 

Volgens Boer is de gevel van het complex beschadigd, maar de constructie niet aangetast. Een woordvoerder van corporatie Woonstad meldt dat de getroffen woningen koopappartementen zijn. De aangrenzende woningen zijn wel van Woonstad. De bewoners daarvan mochten vanavond terug naar hun huis. 

Door het ongeval is ook het Zadkine Center op de begane grond beschadigd. Vanuit dit centrum zetten studenten van het scholenconglomeraat zich in om buurtbewoners te helpen die niet officieel zorgbehoevend zijn maar die wel een helpend handje kunnen gebruiken om zelfstandig te wonen. Wanneer de studenten weer gebruik kunnen maken van de locatie, is onbekend.

De Sumatraweg de Brede Hilledijk en Maashaven Noordzijde in Rotterdam is tot nader order afgesloten voor verkeer. Pas als de storm is gaan liggen, wordt de hijskraan weggesleept. 

Heijmans is inmiddels vier weken aan het werk op het terrein. Volgens Boer is het heien voorlopig nog niet klaar. Met de heistelling worden heipalen de grond ingewerkt.

Quote

Mijn man moest de deur intrappen om mij te bevrijden

Secil Ercan
De omgevallen heimachine zorgt voor een flinke ravage.
Volledig scherm
De omgevallen heimachine zorgt voor een flinke ravage. © MediaTV
Niemand raakte gewond op de bouwplaats.
Volledig scherm
Niemand raakte gewond op de bouwplaats. © MediaTV
De heimachine zorgde voor flinke schade aan de gevel.
Volledig scherm
De heimachine zorgde voor flinke schade aan de gevel. © AD
De omgevallen kraan trekt veel bekijks.
Volledig scherm
De omgevallen kraan trekt veel bekijks. © AD