Volledig scherm
Dick Wille (rechts) bij een eerdere ver © Frank de Roo

Bij deze twee ziekenhuizen wordt morgen gestaakt

Twee van de zes ziekenhuizen in de Rotterdamse regio doen morgen mee aan de landelijke staking voor een betere cao. De tegenstelling is groot met andere regio's, waar alle ziekenhuizen zondagdiensten draaien. Bij spoed kunnen patiënten altijd overal terecht.

Alleen bij het Ikazia en Franciscus Gasthuis & Vlietland - op beide locaties in Rotterdam en Schiedam - draaien medewerkers van bepaalde afdelingen zondagsdiensten. Dit betekent dat alleen patiënten met spoed hier welkom zijn. Vele tientallen afspraken, operaties, onderzoeken en behandelingen op deze poliklinieken gaan niet door. De patiënten die dit aangaat, hebben persoonlijk bericht gekregen.

Franciscus voerde al eerder op deze manier actie voor een betere cao. ,,We merken echt dat de actiebereidheid nu groter is'', vertelt Dick Wille van het actiecomité. ,,Toen deden tien afdelingen mee, nu 23. Terwijl we in tegenstelling tot medewerkers van andere ziekenhuizen niet via bijvoorbeeld intranet mededelingen kunnen doen. We zijn afhankelijk van mond-tot-mondreclame. Waarom we weer actie voeren? Omdat we geen cao hebben.''

Bloeddruk meten

Hij beseft dat het voor patiënten vervelend is als hun behandeling of operatie wordt afgezegd. ,,Maar we hebben nog geen enkele klacht gekregen. Patiënten beseffen hoe belangrijk dit is.'' Medewerkers van Franciscus zullen met de bus naar een manifestatie in Utrecht gaan. In het Ikazia zullen medewerkers tijdens hun zondagsdienst ludieke acties houden, zoals pannenkoeken bakken, spelletjes spelen en bloeddruk meten.

Quote

Maar we hebben nog geen enkele klacht gekregen. Patiënten beseffen hoe belangrijk dit is.

Dick Wille

Vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU'91, CNV Zorg & Welzijn, de actiecomités en de ziekenhuismedewerkers gaan voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis over tot een landelijke staking. Dit doen zij omdat een goede cao voor 200.000 ziekenhuismedewerkers al 7 maanden uitblijft. De vakbonden willen een loonsverhoging en extra toeslag wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. Ook willen zij goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers.

Geregel

Personeelstekorten en werkdruk zijn ook in de Rotterdamse regio een groot probleem. De vraag waarom toch maar twee ziekenhuizen staken, kunnen de vakbonden niet beantwoorden. ,,Het is jammer als het niet lukt, maar als er geen actiecomité is, kun je niet staken. Alleen zondagsdiensten draaien is veel geregel, dat kost tijd.''

Bijvoorbeeld het Maasstad Ziekenhuis had geen actiecomité. Toch staan de medewerkers woensdag stil bij de actie. Zo zullen zij om 5 voor 12 samenkomen in de hal om een signaal af te geven. Ook mogen zij spandoeken ophangen en is er een warm onthaal met iets lekkers aan het begin van de dag. Bij het Capelse IJsselland Ziekenhuis, het Van Weel Bethesda in Dirksland en het Spijkenisse MC zijn geen ludieke acties.

Zorgmedewerkers van het Erasmus MC vallen onder een andere cao en staken dus niet.