Volledig scherm
Foto ter illustratie © EPA

Beverwaarders: ‘Politie, zorg voor onze veiligheid tijdens Halloween’

De Rotterdamse wijk Beverwaard krijgt zaterdag tóch een Halloweenfeest, maar dan korter en kleiner, bleek vanavond na overleg tijdens de vergadering van de gebiedscommissie IJsselmonde. 

De politie moet ervoor zorgen dat Halloween in de Rotterdamse wijk Beverwaard veilig verloopt. Bewoners deden die oproep dinsdag nadat de organisatie had aangegeven het feest te willen schrappen. 

Het feest is afgelopen voordat het donker en echt spannend wordt. Een groep van tientallen bewoners en vrijwilligers uit de Beverwaard eiste tijdens de vergadering dat hun feest door zou gaan. Halloween is het hoogtepunt van het jaar in de wijk. Het griezelfeest trekt daar al jaren duizenden bezoekers, mensen zijn al maanden bezig met de voorbereidingen. ,,De kinderen zijn de dagen aan het aftellen”, zei Kimberly Vaes, die namens de bewoners sprak.

Na een aantal steekpartijen en confrontaties tussen rivaliserende jongerengroepen in Rotterdam Zuid de afgelopen weken, hadden de gemeente en de politie de veiligheidseisen voor het Halloweenfeest opgeschroefd. Toen bovendien begin deze week duidelijk werd dat voor het afsluitende vuurwerk geen vergunning werd verleend, besloot de organisatie maandag het feest helemaal te schrappen.

De tekst loopt verder onder de foto. 

Volledig scherm
Halloween in de Beverwaard gaat dit jaar waarschijnlijk toch door, maar wel korter en kleiner. © Hollandse Hoogte / ANP

Eén van de eisen van de politie en de gemeente is dat de organisatie twintig mensen beschikbaar stelt die de veiligheid tijdens het feest in de gaten houden. ,,Waarom is de organisatie daarvoor verantwoordelijk?”, vroeg Vaes. ,,Het zijn vrijwilligers, ik vind dat het de taak van de politie is om onze veiligheid te garanderen.”

Bewoners kunnen in deze dreigende situatie niet verantwoordelijk gemaakt worden voor de veiligheid van kinderen, vond ook gebiedscommissielid Aad Broer, die als vrijwilliger betrokken is bij de organisatie. ,,Mensen gaan echt heftig reageren als zien dat jongeren vervelend zijn. En daar komt nog bij dat ze in de wijk wonen. Moeten bewoners die gasten aanspreken?” Dat de organisatie zelf toezicht moet houden, is pas sinds deze week bekend, zei Broer. ,,Er was geen tijd meer om extra geld te regelen voor professionele beveiliging.”

Volgens de wijkagent zijn vrijwilligers bij andere evenementen in de stad ook verantwoordelijk voor de veiligheid. ,,Maar als er echt wat is, kunnen wij ingrijpen.” De politie is nog steeds inzetbaar voor het feest, vertelde hij, dus ook als Halloween doorgaat in kleinere vorm. ,,Niemand heeft verlof gekregen. We zouden graag zien dat het plaatsvindt, want het is een leuk evenement dat goed is voor de Beverwaard.”