Antilliaanse leguanen die meevlogen met Rutte eindelijk te zien in Blijdorp

videoDe vier in de natuur ernstig bedreigde Antilliaanse leguanen die vorig jaar met minister-president Mark Rutte meevlogen vanuit Sint-Maarten naar Nederland, zijn vanaf vandaag eindelijk te bekijken. De twee mannen en twee vrouwen zitten in het Natuurbehoudscentrum van Diergaarde Blijdorp.

De Antilliaanse leguaan is een bedreigde diersoort. Op veel eilanden in de Caraïben is het aantal dieren hard achteruit gegaan of zelfs helemaal verdwenen. De vier beesten die vanaf vandaag te bekijken zijn, komen uit Sint-Eustatius. Ze zijn naar Blijdorp gebracht in het kader van een internationaal beschermingsproject. 

De leguanen gingen na hun installatie in het verblijf op een hoge tak zitten, ‘lekker onder de warmte- en uv-lampen,’ meldt Blijdorp. De leguanen eten ‘al van de bloemen en bessen van de eetbare struiken in het verblijf.’

Bedreigd

De Antilliaanse leguaan heeft vooral last van verdringing door de ‘gewone groene leguaan’, legt diergaarde uit; een soort die van nature niet voorkwam op Sint-Eustatius. Ook sterven de dieren langzaam uit door aantasting van hun leefgebied, door ongelukken in het verkeer en doordat ze bedreigd worden door zowel honden, katten als geiten. 

De leguanen zullen in Blijdorp deelnemen aan een fokprogramma om een reservepopulatie op te zetten. Naast Blijdorp, dat al één mannetje in de collectie had, is de leguanensoort in slechts twee andere dierentuinen in Europa te zien. Rutte was op Sint-Maarten voor een werkbezoek.

Volledig scherm
© Diergaarde Blijdorp
Volledig scherm
De Antilliaanse leguanen. © Diergaarde Blijdorp

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in voor de nieuwsbrief!