Anne-Fay Kops (34) heeft een zwarte moeder, maar heeft zelf een witte huid. Ze maakte een reis door haar familiegeschiedenis, dwars door het koloniale verleden. Beginnend in Nederland, eindigend in Ghana.
Volledig scherm
PREMIUM
Anne-Fay Kops (34) heeft een zwarte moeder, maar heeft zelf een witte huid. Ze maakte een reis door haar familiegeschiedenis, dwars door het koloniale verleden. Beginnend in Nederland, eindigend in Ghana. © Sandra Zeilstra

Anne-Fay heeft een zwarte moeder, maar háár huid is wit: ‘Wie mij niet kent, ziet witte vrouw zich iets toe-eigenen’

Anne-Fay Kops (34) heeft een zwarte moeder, maar haar huid is wit. Ze duikt in haar zwarte familiegeschiedenis en legt de route van haar Surinaamse voorouders af in een zoektocht naar zichzelf. ,,Iemand die mij en mijn verhaal niet kent, ziet een witte vrouw zich iets toe-eigenen.”

 1. Hoe konden agenten zo respectloos zijn over mensen, die toevallig armer en minder wit waren dan zij?
  PREMIUM
  column

  Hoe konden agenten zo respect­loos zijn over mensen, die toevallig armer en minder wit waren dan zij?

  Zaterdag zag ik het filmpje al en het maakte me direct woedend. Twitter toonde een busje met supporters van het Nederlands Elftal, rijdend langs een markt in een arme voorstad van Parijs. Al grappend, propvol dedain, beoordeelden ze de mensen buiten, een voor een armer en minder wit dan zij en met grotere zorgen dan een voetbalwedstrijd tegen elf veel te sterke voetballers uit Frankrijk.
  Rotterdam