Bart Haagman is als viroloog verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam en gespecialiseerd in het coronavirus en doet hier onderzoek naar.
Volledig scherm
Bart Haagman is als viroloog verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam en gespecialiseerd in het coronavirus en doet hier onderzoek naar. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Alles op een rij: deze corona-maatregelen neemt Rotterdam

Afgelastingen van (grote) evenementen, stille kantoren en straks ook lege stations en straten. Sinds de persconferentie van premier Rutte is Rotterdam in de greep van het coronavirus. De ene na de andere maatregel en annulering is afgekondigd. Er zijn inmiddels 33 coronapatiënten in de regio Rotterdam. Een overzicht van de maatregelen en adviezen.

Beperk sociale contacten

Kroegen blijven vooralsnog open, maar alle voorstellingen en evenementen in Ahoy, De Doelen en het Oude en het Nieuwe Luxor van deze maand zijn geschrapt. Of restaurants wel of niet openblijven is een grijs gebied, vooral als ze groot zijn en er meer dan honderd gasten in een keer terechtkunnen. Toch wordt verwacht dat Rotterdammers en regiogenoten hun sociale verantwoordelijkheden nemen. ‘Pas op met een bezoek aan opa en oma na een avondje uit’, zeggen deskundigen. Een dergelijke oproep kan werken, denkt cultuursocioloog Peter Achterberg. ,,Eigen verantwoordelijkheid nemen past bij onze samenleving.”

Werk waar mogelijk thuis

Het RIVM raadt iedereen aan om thuis te blijven bij hoesten, verkoudheid en koorts. Ook werknemers zonder klachten wordt gevraagd om, indien mogelijk, vanuit huis te werken. ,,Werk thuis, als het kan”, aldus Rutte. 

Scholen, rechtbank en ziekenhuizen wél open

Niet alle werkplekken kunnen zomaar op slot. Scholen blijven vooralsnog open, maar docenten en leerlingen met lichte gezondheidsklachten dienen thuis te blijven. Het Maasstad Ziekenhuis breidt het aantal bedden voor coronapatiënten op de intensive care uit. Dit zijn bedden waar patiënten met ernstige longproblemen beademd kunnen worden. Ook wordt gekeken hoe andere zorg en behandelingen eventueel kunnen worden afgezegd.

De hele medische faculteit van het Erasmus MC gaat morgen op slot voor de studenten: Alle toetsen en al het onderwijs zijn gestaakt.  Zittingen bij de rechtbank in Rotterdam gaan vooralsnog door.

(Sport)evenementen afgelast

De organisatie heeft een streep gezet door de Marathon Rotterdam op 5 april. Vanwege de coronacrisis is besloten de hardloopwedstrijd te verplaatsen naar een datum later dit jaar. De klassieker Feyenoord-Ajax over anderhalve week wordt uitgesteld, evenals Sparta-Feyenoord van komende zondag. Grote evenementen (meer dan 1000 bezoekers) waren al afgelast. 

Inmiddels gaat er tot 31 maart ook een streep door evenementen van 100 personen of meer, zoals theater of een  voetbalwedstrijd. Ook organisaties van talloze kleine, lokale activiteiten moeten deelnemers teleurstellen.  Daarnaast is al het voetbal in Rotterdam voor komend weekend afgelast en heeft Zwem en Waterpolo club Rotterdam (ZPC) alle trainingen, wedstrijden en zwemlessen afgelast. ZPC is één van de grootste zwemverenigingen van Nederland. Hier lees je welke evenementen nog meer niet door gaan.

Schud geen handen meer

Nu handen schudden niet meer mag, zijn er enkele opties: de ellebogen tegen elkaar tikken of zwaaien behoren tot de mogelijkheden. Ook het zogeheten voetzoenen is een veilige begroeting.

Niet naar Italië

In navolging van de strenge maatregelen in Italië vanwege het virus heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) het reisadvies voor het land aangepast. Voor heel Italië geldt nu code oranje. In gebieden in het noorden, waar veel mensen besmet zijn met het coronavirus, gold al code rood. Voor vakantiegangers is het nieuws een grote teleurstelling. 

Vanaf komende woensdag wordt vanaf Rotterdam The Hague Airport niet meer op Italië gevlogen. Vliegtuigmaatschappij Transavia heeft besloten om tussen 18 maart en 22 april alle vluchten naar Italië te annuleren. Vanaf Rotterdam gaat het om de bestemmingen Brindisi, Rome, Perugia, Palermo en Pisa.

Europees noodfonds

Mogelijk goed nieuws: om de gevolgen van de corona-uitbraak te beperken, gaat de EU een investeringsfonds van 25 miljard euro opzetten. Vooral het midden- en kleinbedrijf en sectoren die het meest geraakt zijn krijgen de aandacht. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen: ,,We zullen alle middelen inzetten om ervoor te zorgen dat de Europese economie deze storm kan weerstaan.”

Lees alles over het coronavirus in de regio Rotterdam in ons dossier en dit overzicht met alle besmettingen.

  1. LIVE | Toch enkele ‘marathonlopers’ in Rotterdam, verkeersregelaars weigeren strandgangers bij Maasvlakte

    LIVE | Toch enkele ‘marathon­lo­pers’ in Rotterdam, verkeersre­ge­laars weigeren strandgan­gers bij Maasvlakte

    Op deze zonnige zondag heeft de regio maatregelen getroffen om mogelijke drukte tegen te gaan. Zo zijn de wegen naar het Kralingse Bos en het Maasvlaktestrand afgesloten. Ook rijdt onze krant de route van de Rotterdamse marathon, die eigenlijk vandaag had moeten plaatsvinden. Lees hier alle updates over het coronavirus in de Rotterdamse regio. De eerdere ontwikkelingen zijn hier terug te lezen.