Volledig scherm
Het terracottaleger van Keizer Qin in het Alexandrium, rechts Danny van den Heuvel van de Nederlands Chinese Handelskamer. © Frank de Roo

‘Achtste wereldwonder’ nu te zien in museumpje in Alexandrium

Bij winkelcentrum Alexandrium in Rotterdam is een bijzondere tentoonstelling te zien. In het voormalige pand van de failliete keten Kijkshop is vrijdag een expositie geopend over het legendarische Chinese terracottaleger, uit de tijd van de allereerste keizer ruim 2000 jaar geleden.

De verzameling van historische figuren van terracotta en brons is opgezet door de Nederlands Chinese Handelskamer, een organisatie die de culturele uitwisseling tussen China en Nederland verder wil promoten.

,,We willen dit verhaal uit de rijke Chinese geschiedenis vertellen, omdat het nog niet bij een groot publiek bekend is’’, zegt Danny van den Heuvel van de Handelskamer, die vooral zaken doet voor mkb-bedrijven.

De Chinese beelden hebben bijna een half jaar in het centrum van Doetinchem gestaan en trokken daar ruim 10.000 bezoekers. De reizende expositie is nu in Rotterdam-Prins Alexander neergestreken en zal daar een jaar lang blijven. ,,Daarna gaat de tentoonstelling naar België.’’

Het terracottaleger dateert uit de tijd van eerste Chinese keizer Qin, die leefde van 259 voor Christus tot 200 voor Christus. De vondst in de jaren zeventig van de vorige eeuw geldt als een van de meest belangrijke archeologische vondsten in de geschiedenis van de mensheid, stelt Van den Heuvel. ,,Het terracottaleger staat ook wel bekend als het achtste wereldwonder.’’ Sinds 1987 prijkt het op de Werelderfgoed-lijst van Unesco, net als onder meer het Van Nelle-gebouw in Rotterdam en de molens van Kinderdijk.

Levensgroot

Ook in het tijdelijke ‘museumpje’ aan de Kleine Beer – tussen het Prins Alexanderplein en de Megastores – staan de levensgrote figuren in rijtjes opgesteld. ,,We hebben hier 80 exemplaren, krijgers, paarden en strijdwagens. De mensen wegen 180 tot 200 kilo. Het zijn reproducties, de originelen staan in China.’’ Destijds werden liefst 8000 exemplaren gevonden.

Van den Heuvel en de zijnen hadden 13 dagen nodig om de expositie in Rotterdam op te bouwen. ,,We moesten eerst nog de Kijkshop ontruimen. Daarna zijn de figuren met steekwagens naar binnen gebracht.’’

Bezoekers aan de tentoonstelling treffen ook andere kunst en foto’s uit China aan, ook is er een documentaire met beelden van het mausoleum van keizer Qin.

De tentoonstelling trok de afgelopen dagen al honderden bezoekers, een streefaantal over een heel jaar durft de organisatie nog niet te noemen. Het Terracottaleger van Keizer Qin is nog tot mei 2020 te zien in het Alexandrium Shopping Center aan de Kleine Beer 8 in Rotterdam. Kaartjes kosten 14 euro. Studenten en 65-plussers betalen een tientje, kinderen tot 3 jaar mogen gratis naar binnen. 

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!

  1. ‘De reiziger zou schande spreken van wat ik allemaal doe in de trein’
    PREMIUM

    ‘De reiziger zou schande spreken van wat ik allemaal doe in de trein’

    'Neus ophalen in de trein? Doe dat lekker thuis!' Ik smul van de rubriek Joost mag 't weten in deze krant. Wijsheid komt met de jaren, en aangezien Joost Prinsen (77) al een eind op weg is, beantwoordt hij al uw vragen. Deze keer wil iemand, die dagelijks met de trein tussen Rotterdam en Utrecht reist, weten waarom medereizigers voortdurend lawaaierig hun neus ophalen. 'Kunnen ze niet gewoon wachten totdat ze thuis zijn?'