Volledig scherm
Moon Tong Chio werd achter het stuur van zijn auto neergeschoten. © MediaTV

Achtergelaten scooter levert dna
van verdachte van liquidatie op

UpdateDe koelbloedige liquidatie van de Chinese Rotterdammer Moon Tong Choi (64) was een goed voorbereide actie waarbij niets aan het toeval werd overgelaten. Zo werd onder andere speciaal voor de afrekening een vluchtscooter gekocht. Een valpartij met die tweewieler leverde justitie echter dna van de vermeende schutter op.  

Justitie verdenkt de Rotterdammers  Jin X. (30), Christopher N. (24) en Sun L. (20) van de moord op Choi, die op 17 oktober in Rotterdam-Kralingen werd doodgeschoten. Op klaarlichte dag, ’s ochtends tegen elf uur, werd vanaf een scooter een vuurwapen leeggeschoten op de bestuurder van een grijze Volkswagen Golf die bij de kruising van de Oudedijk met de Willem Ruyslaan voor het verkeerslicht stond te wachten. Het slachtoffer bleek de bij de politie wegens drugshandel bekende Moon Tong Choi te zijn. De man overleed, na enkele dagen in coma te hebben gelegen.

De jongste van de drie Rotterdammers wordt door justitie gezien als degene die de dodelijke kogels heeft afgevuurd. De twee andere mannen, beiden afkomstig uit China, zouden de vermeende schutter hebben geronseld om de liquidatie uit te voeren. Ook zouden ze de voorbereidende werkzaamheden hebben verricht.

Eén van de verdachten is een neef van het slachtoffer.  Bij hem moet volgens het Openbaar Ministerie het motief worden gezocht. Die neef, Sun L., zou een groot geldbedrag voor Choi naar China hebben moeten brengen, maar het kapitaal hebben vergokt. Dat Choi dood moest om te voorkomen dat hij er achter zou komen dat hij zijn geld kwijt was, is een serieus scenario wat de aanklager betreft.

Er is overigens nog een vierde verdachte maar van hem is de voorlopige hechtenis al enige tijd geleden geschorst. Welke rol hij precies zou hebben gespeeld is nog onduidelijk.

Scooter

Dat de liquidatie goed was voorbereid blijkt volgens justitie uit het feit dat voor de 'speciale dag’ een scooter werd gekocht, de vermeende schutter een telefoon kreeg toegespeeld met daarop foto’s van de auto van het slachtoffer, het kenteken van het voertuig en het identiteitsbewijs van Choi. Later werd duidelijk dat Choi al dagen voor zijn dood in de gaten werd gehouden. De ochtend van de liquidatie werd hij vanaf zijn woning aan de Vredehofplaats gevolgd en na nog geen kilometer te hebben gereden, in zijn auto neergeschoten. Na de liquidatie werd de vermeend schutter naar een adres in Tilburg gebracht.

Bijna bleken alle voorbereidingen in letterlijk één klap voor niets te zijn geweest toen de vluchtende schutter op de ’s-Gravenweg met zijn scooter tegen het wegdek kwakte en te voet verder moest. De man wist toen nog uit handen van de politie te blijven maar hij liet daar wel zijn scooter achter. Ook werd een helm gevonden. Dna-sporen die op de scooter en de helm waren aangetroffen, bleken van Christopher N. te zijn. Volgens zijn advocaat hoeft dat niets te betekenen. N. zou graag sleutelen aan scooters en er bij zijn geweest toen een kennis van hem de scooter kocht. N. zou de tweewieler hebben nagelopen op mankementen en er zelfs ook op hebben gereden.  

Bij de pro forma-zitting van vanochtend was ook de bestuurder van de bestelbus die door één van de rondvliegende kogels werd geraakt. Het projectiel kwam vlak naast de voorruit terecht. Justitie hangt daar het predikaat 'poging tot doodslag‘ aan. 

De advocaten van de drie verdachten vinden dat hun cliënt moet worden vrijgelaten omdat er volgens hen te weinig bewijs tegen hen bestaat om hen langer vast te houden. De rechtbank heeft zich nu teruggetrokken om zich daar over te beraden. Inmiddels is besloten dat de voorlopige hechtenis van de drie verdachten niet wordt geschorst of opgeheven. ,,de schorsingsverzoeken verhouden zich niet tot de ernst van de zaak‘’, lichtte de rechter het besluit toe. 

Volledig scherm
Moon Tong Choi © Politie

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!