Volledig scherm
Hoevense kinderen leren koken © Dankert Geene

Voor het eerst koken met kinderen in de Cuisine Culinaire in Oud Gastel

OUD GASTEL - Vroeger leerden meisjes van huis uit koken, maar tegenwoordig maken jongeren de kant-en-klaar maaltijd pas als ze op kamers zitten. Om de jeugd vertrouwder te maken met kookkunst togen leerlingen van basisschool Uniek uit Hoeven naar de Cuisine Culinaire Nederland (CCN) in Oud Gastel.

Want hoe maak je een gerecht of tussendoortje? Daar hadden ook de Hoevense kinderen amper weet van.  Met hulp van medewerkers van de West-Brabantse kookclub kwamen ze daar achter de potten en pannen vanzelf achter.

Het was voor het eerst dat de CCN basisschoolleerlingen een kijkje in de keuken liet nemen. Toch hoefde CCN-voorzitter Ray Hubens er niet lang over na te denken. ,,Feitelijk wordt hier alle avonden gekookt door onze volwassen leden, maar de mogelijkheid om nu eens met kinderen aan de slag te gaan, juichen we alleen maar toe. We hebben de faciliteiten om een grote groep te ontvangen en we moeten ook aan onze toekomst denken.‘’

,,Kinderen weten vaak niet eens meer waar ons voedsel vandaan komt‘’, aldus initiatiefnemer Dankert Geene, vader van één van de leerlingen. ,,Ze lijken de herkomst van eten en drinken en ook de typisch streekgebonden producten uit het oog te zijn verloren.”