Stemmen in Roosendaal: links of rechts in de rij?

Verkiezingen EUROOSENDAAL - Een stemmer kijkt vertwijfeld van links naar rechts. ,,Komt u maar!” klinkt het links. ,,Hier kan ook!” vanuit de rechterhoek. Eén zaal, twee stemloketten. 

Hij kiest voor links. In het Huis van de Westrand in Roosendaal zijn twee stemlocaties samengevoegd, omdat rolstoelgangers op de oude locatie niet binnen konden. 

Om 11.30 uur lijkt het linkerstembureau aan stemmers te ‘winnen’: al 123 stembiljetjes zijn ingeleverd, rechts 75. ,,Mensen kiezen toch de kortste weg en wij zitten het dichtstbij’’, zegt Job Tukker. 

(Tekst gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
Het dubbele stembureau in het Huis van de Westrand in Roosendaal. © Peter van Trijen/Pix4Profs

Opkomst

De rechterkant kan er wel om lachen. ,,Maar voor deze verkiezingen is dit echt overbodig. De opkomst is sowieso laag. We hebben er minder dan twintig per uur.” 

Jan Zenpoloeg helpt al 50 jaar bij de stembureaus. In vergelijking met vijf jaar geleden ziet hij dat de jongeren wegblijven. ,,De gemiddelde leeftijd is hier zeker boven de 60. Daar zitten mensen bij die de stemplicht hebben meegemaakt.”

  1. Tiny House testen in Hoeven
    PREMIUM

    Tiny House testen in Hoeven

    SCHIJF/HOEVEN - Nu hun duurzame droomhuisje klaar is, willen Heleen Verdaasdonk en Dion Nieuwenhuize het ook daadwerkelijk uitproberen. Hun zelfgebouwde Tiny House (dertig vierkante meter) is daarom woensdag in alle vroegte van een bouwloods in Schijf naar een camping in Hoeven overgebracht. ,,Een tussenstop’’, noemen ze dat. Want de zoektocht naar een bescheiden eigen perceel gaat onverminderd verder. ,,Wij hebben geen vijfhonderd vierkante meter nodig.’’