Volledig scherm
Exclusieve bolides verzamelden op het Jezuïetenplein in Oudenbosch voor de Strada 2019. © Wesley Waldt/Wesley Waldt Carphotography

Spoiler alert! Supercars en andere bolides verzamelen in Oudenbosch

OUDENBOSCH - Honderd luidruchtige Italianen, vette Amerikanen, brede Duitsers en gepolijste Britten verzamelden zich zondagochtend in het centrum van Oudenbosch. Nee, geen toeristen die zich kwamen vergapen aan het religieus erfgoed, maar exclusieve bolides die zelf de spotlight opeisten bij de aftrap van de toertocht Strada 2019.

,,Lamborghini's, Ferrari's, Aston Martins, Porsches...”, somt organisator Brian van der Graaf (18) uit Terheijden op. Nee, met je doodgewone Ford Focus of Toyota Corolla kom je er bij Strada niet tussen. ,,Maar daar hebben we andere evenementen voor", lacht hij. De toertocht Strada, die zondag van Oudenbosch naar Capelle a/d IJssel ging, is er een voor bijzondere bakken. Of, zoals Van der Graaf het omschrijft: ,,Auto's die je niet elke dag op de weg ziet.”

‘Topdag’

Ook de locatie is bijzonder, vindt Van der Graaf. Strada kent elk jaar een andere route, maar de keuze voor startplek Oudenbosch dit jaar is niet toevallig. ,,Ik kom regelmatig in Oudenbosch, zo’n mooie plek konden we niet laten schieten", zegt hij. ,,De combinatie van de auto’s met deze plek - en onderweg de mooiste wegen van Nederland en lekker eten - maakt dit een topdag.” 

Quote

Als het dertig graden was geweest, zou je geen auto meer kunnen zien, want dan zag het zwart van de mensen.

Brian van der Graaf, Strada

En precies dat trekt liefhebbers uit de verre omtrek naar het koepelstadje. Vanaf het Jezuïetenplein tot aan de kruising met de Molenstraat is het druk met belangstellenden. Van der Graaf schat de opkomst op een kleine tweeduizend man. ,,En dan regent het nog best wel hard. Kun je nagaan: als het dertig graden was geweest, zou je geen auto meer kunnen zien, want dan zag het zwart van de mensen.”

Droomauto

Volledig scherm
Deze Porsche GT2 RS was een van de blikvangers van de Strada in Oudenbosch © Brian van der Graaf

Zelf was hij niet lang geleden ook zo'n enthousiaste toeschouwer bij auto-evenementen. ,,En toen dacht ik; dat wil ik ook.” Inmiddels organiseert hij ze dus, met zijn bedrijf Roadunity, en is Strada toe aan de derde editie. ,,Ik had helemaal geen netwerk of zo, ik ben het gewoon gaan doen. Via Facebook had ik al snel een aardig bereik, en nu heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt", vertelt de tiener enthousiast. Zelf rijdt hij in een BMW 3-serie, maar zijn droomauto is de Nissan GT-R. ,,Die rijdt vandaag ook mee, trouwens. Heel vet.”

Quote

Die gaat in 2,8 seconden van 0 naar 100. Maar vandaag rijden we gewoon 50, hoor

Brian van der Graaf, Strada

Spoiler

Veel van de deelnemende auto's zien er overigens niet meer uit zoals ze ooit uit de fabriek rolden. ,,Dat vind ik ook het vetst, als mensen zo'n auto helemaal naar hun persoonlijke smaak aanpassen.” De grootste blikvanger blijkt een supercar van het Duitse Porsche; de GT2 RS, waarvan de enorme spoiler bepaald niet subtiel prijsgeeft waar hij voor bedoeld is. ,,Die gaat in 2,8 seconden van 0 naar 100. Sneller dan een elektrische auto. Echt bizar", glundert Van der Graaf. ,,Maar vandaag rijden we gewoon 50 hoor.”

  1. Ruud Zijlmans uit Roosendaal verzorgt vrouwenwielrenners: ‘Annemiek van Vleuten schreef geschiedenis’
    PREMIUM

    Ruud Zijlmans uit Roosendaal verzorgt vrouwen­wiel­ren­ners: ‘Annemiek van Vleuten schreef geschiede­nis’

    Hij is bescheiden en hoeft niet in de belangstelling te staan. ,,Het gaat om de sporter. Niet om mij. Ik ben maar een klein radartje in het grote geheel.” Toch hebben de handen van Ruud Zijlmans (53) uit Roosendaal de spieren van wielertoppers in vorm gemasseerd. Hij stond aan de finish om Annemiek van Vleuten op te vangen toen ze een paar weken geleden de wereldtitel pakte in Engeland.