Scholenoptocht door Vastelaovedzottelaand blienkt aan alle kaante.
Volledig scherm
Scholenoptocht door Vastelaovedzottelaand blienkt aan alle kaante. © Pix4Profs/Gerard van Offeren

Scholenoptocht van Vastelaovedzottelaand blinkt als nooit tevoren

OUD GASTEL - Ellen of geen Ellen, zon of geen zon: de kop is er af met de scholenoptocht in Vastelaovedzottelaand. De zon had de stoet nog meer ‘aon alle kaante laote blienke’, maar dat deed geen afbreuk aan de voorpret.

Een kilometerslang lint van ‘blienkende’ Vastelaovedzotten en -zottinekes trok vrijdagmiddag vanaf brede school Futura door hartje Gastel. De straatstenen glommen al snel van de vele confetti en serpentines, maar geen nood: de optocht zat vol schoonmakers. Poeters en boeners, die in no-time het hele Vastelaovedzottelaand zodanig lieten glimmen dat het weldra weer ‘blienkt aon alle kaante’.

Hondenpoep

De 550 kinderen van basischolen De Linde en TaLente slaan al bijna tien jaar de handen ineen om daags voor carnaval het Vastelaovedzottelaand de ‘schoonste optocht’ van de regio te bezorgen. Blinkend schoon in dit geval al was er hier en daar ook een kritische noot. Zo hekelde een groepje leerlingen de vele hondenpoep in de omgeving van de school met als leus ‘niet blienke maar vooral veul stienke’.

Verder veel bling-bling in de stoet. Van kerstbomen, zonnetjes tot blienkende Lamborghini's, maar ook jong geboefte dat er met glimmende goudstaven vandoor gaat alsof de kluisjesroof niet in Oudenbosch maar in Gastel had plaats gevonden. Maar, zo gaf een boef op z'n rug aan: ‘t is niet alles goud wat er blienkt’

Dave Roelvink

In de ochtenduren wijden de bovenbouw leerlingen alvast de feesttent op de Markt in. Daar treden de komende dagen artiesten als Dave Roelvink, DJ Jantje en Zanger Kafke op. 

Omzoomd door honderden ouders en familieleden trok de scholenoptocht door de Dorpsstraat langs het balkon van Karel Paantjens, waar de jeugdprinsen Timo en Louis met hun gevolg het défilé afnamen. Ook hier werd door de jonge schoonmakertje alles spic en span gemaakt om het vooral maar te laten blinken. Op school zong Lars Leenaerts het winnende carnavalsliedje voor alle Vastelaovedzotten. Ook in Stampersgat, Oudenbosch, Hoeven en Bosschenhoofd trokken de eerste jeugdstoeten door de dorpen.

Over de optochten van dit weekend maakten de carnavalsstichtingen zich nog niet al te veel zorgen. Vrijdagavond waren alle stichtingen, dweilbands en verenigingen bijeen in het gemeentehuis, waar burgemeester Heleen van Rijnbach-de Groot de sleutels overdroeg aan de vijf prinsen uit Puitenol, Peejenland, Smoorfreterslaand, Meekrapdurp en Vastelaovedzottelaand. 

Om de vriendschapsbanden nog iets meer aan te hechten is er een vlag gemaakt met de logo's van de vijf carnavalsorganisaties erop. Deze vlag komt in alle dorpen bij het carnavalsmonument te hangen.

De vlag onthuld. Erboven staan de vijf prinsen, prinses Tessa en burgemeester Heleen van Rijnbach-de Groot.
Volledig scherm
De vlag onthuld. Erboven staan de vijf prinsen, prinses Tessa en burgemeester Heleen van Rijnbach-de Groot. © Pix4Profs/Peter Braakmann