Volledig scherm
Recreatiewoningen in de Rucphense bossen. © Koen Mol

Rucphen: meer dag- en verblijfsrecreatie


RUCPHEN - Economie en toerisme zijn in Rucphen samengebracht in één visie. De komende vijf jaar moeten die sectoren elkaar gaan versterken, is de boodschap. De gemeente streeft onder meer naar meer verblijfs- en dagrecreatie en verdere invulling van de Binnentuin.

Het plan is de optelsom van samenspraak met belanghebbenden als ondernemers. De Visie (Vrijetijds) Economie telt zeven hoofdthema’s, waarbij samenwerking van cruciaal belang is. Wethouder Martien de Bruijn geeft de breedte van de visie aan: ,,We gaan onder meer aan de slag op het gebied van detailhandel en horeca, toerisme, samenwerking economie, arbeidsmarkt, ondernemerschap, veilig ondernemen en bedrijventerrein Nijverhei. ‘’

Hoewel het totaalplan de richting aangeeft tot 2025 is er een uitvoeringsagenda aan toegevoegd die loopt tot 2022. ,,Wat we concreet gaan doen, staat daarin beschreven. Vanwege de kortere looptijd kunnen we eenvoudig bijstellen en aanpassen”, aldus De Bruijn.

Volledig scherm
De wielerwereld van de Binnentuin met op de achtergrond Snow World. © Pix4Profs/Peter van Trijen

Gedachte blijft om de Binnentuin te ontwikkelen tot hotspot voor intensieve recreatie. Voorzieningen als Skidôme en Wielerwereld vormen volgens de visie het hart voor nieuwe ontwikkelingen ‘van internationale allure’. Maar er zijn ook kleinere ambities, zoals een Routeplan dat aansluit op bestaande toeristische routes in de regio. Het Toeristisch fonds –waarin voor een periode van twee jaar 50.000 euro werd gestoken sneuvelt in de visie. In de praktijk werd er vrijwel geen aanspraak op gedaan.

Volgende week woensdag buigt een raadscommissie zich over het plan. Het is de bedoeling om de Visie Vrijetijdseconomie 2020-2025 in de raadsvergadering van 5 februari 2020 te bekrachtigen.

Volledig scherm
Rucphen, Binnentuin © Herbert Kats