Volledig scherm
De eikenprocessierups zorgt dit jaar voor veel overlast in Nederland. © Carlo ter Ellen DTCT

Rucphen en Zundert pakken jeukrups samen aan

RUCPHEN - Rucphen wil de eikenprocessierups volgend jaar samen met Zundert bestrijden. 

De twee gemeenten werken momenteel samen aan de aanbesteding voor het preventief en actief bestrijden van de jeukrups die dit jaar overal in het land voor extreem veel overlast zorgde. Het gaat daarbij om het bespuiten van bomen met spul dat voorkomt dat de beesten zich er nestelen én om het afzuigen als ze er eenmaal in zitten. 

Volledig scherm
Overal in het land waarschuwen gemeenten met rood-witte linten voor de rupsen. © Gemeente Sliedrecht

De Stichting Inkoopbureau West-Brabant inventariseert of meer gemeenten willen aanhaken bij de samenwerking, maar kan op dit moment nog niks zeggen over de belangstelling. Er zijn zestien gemeenten bij de stichting aangesloten uit West-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. 

Rucphen en Zundert werken al op meer terreinen samen, zegt de Rucphense wethouder René Lazeroms. ,,Nu is elke gemeente afzonderlijk op zijn eigen manier bezig met de rups. Maar als je samenwerkt ontstaat een uniforme werkwijze, je kunt van elkaar leren en wellicht kunnen er kosten bespaard worden.” 

Volledig scherm
Verwijderen van rupsennesten, kan door afzuigen of wegbranden. © Vidiphoto

Lazeroms schat dat de bestrijding in Rucphen dit jaar zo'n 30.000 euro kost. Er zijn naar schatting zo’n zevenduizend zomereiken (Quercus robur) aangetast, dat is ongeveer de helft van het totaal aantal gemeentelijke bomen. Er kwamen ongeveer 300 meldingen van overlast binnen. 

Quote

Gemeenten kunnen van elkaar leren en misschien vallen er door samenwer­king kosten te besparen

René Lazeroms, Wethouder gemeente Rucphen

Bestrijders pakken plekken waar veel mensen samenkomen het eerst aan. Denk aan bomen in de buurt van scholen, clubhuizen, doorgaande hoofdwegen. De gemeente denkt dat de overlast over een week of twee, drie afgelopen is, want dan gaan de rupsen verpoppen en verdwijnen de nesten.  

Rucphen trekt volgend jaar extra geld uit voor de bestrijding van de rups

Het college van B en W laat op vragen van de VVD-fractie over de rups weten, dat volgend jaar extra geld wordt uitgetrokken voor de bestrijding. Waar dat precies vandaan moet komen, is nog  niet bekend. ,,Misschien dat er vanuit de provincie of rijk nog richtlijnen of adviezen komen, er wordt aan een plan van aanpak gewerkt. Dat wachten we af en wellicht moeten we onze keuzen daarop aanpassen. Maar onze aanbesteding moet in ieder geval eind dit jaar afgerond zijn om in maart of april te kunnen beginnen met het preventief bespuiten van de bomen.”

Volledig scherm
De eikenprocessierupsen wriemelen in vrijwel elke eikenboom in Rucphen. © Rob Voss