Volledig scherm
PREMIUM
20190923 - BERGENOPZOOM - Pix4Profs/Tonny Presser - Directeur van ‘Archief West-Brabant’ , Wim Reijnders bekijkt de 'Correspondentie en documenten van een Roosendaaler tijdens de Arbeitseinsatz 1942-1949' welke hij van de familie heeft ontvangen. © Pix4Profs/Tonny Presser

Roosendaler schrijft 230 brieven vanuit Duitse Arbeitsansatz naar zijn lief thuis

Bevrijding 75 jaarROOSENDAAL - Jo van Gastel (1915) uit Roosendaal moest zich in september 1942 ‘vrijwillig’ melden bij de Arbeitseinsatz. Hij werkte vervolgens in verschillende Duitse steden. Jo schreef 230 brieven aan zijn vriendin Koosje Keij (1921). 

Brief 19 september 1942

‘Wij zijn hier in een groot kamp ondergebracht en slapen in barakken van 18 man. Wij zijn met allemaal Roosendalers bij elkaar, Koos, dus dat is wel gezellig. Ik slaap boven den dieën van Noyens. Nogal tamelijk hard hoor, want het is een soort houtwol. Dan hebben we nog 2 dekens, 1 slaapzak en daar moet je eerst inkruipen en dan die dekens daar overheen. een handdoek en een afwasteiltje hebben wij ook gehad.’

In juli 1943 mocht Van Gastel met verlof en trouwde hij met zijn Koosje. Zij raakte zwanger en werd moeder van Ben. Jo van Gastel heeft zijn zoon nooit gezien, want in april 1945 overleed hij.

Zes gortdroge zinnen waarin het verhaal van Jo en Koos is verteld. Ware het niet dat mevrouw Addy Peters-Schrauwen - de huidige partner van Ben - de 230 brieven van Jo van Gastel beschikbaar heeft gesteld aan het West-Brabants Archief in Bergen op Zoom. Niet dat het dossier nu online wordt gezet. Maar wie wil kan de uitgetypte brieven van Jo van Gastel inzien. Om deelgenoot te worden van een klein, maar aangrijpend verhaal uit de Tweede Wereldoorlog. 

  1. 75 jaar bevrijding: torenpunt van kerk in Nispen kwam op zolder van Pierre terecht
    PREMIUM
    Longread

    75 jaar bevrijding: torenpunt van kerk in Nispen kwam op zolder van Pierre terecht

    NISPEN - Het beeld staat al 75 jaar op zijn netvlies. Zwarte rook, een oorverdovend lawaai. Op 23 oktober 1944 stort de kerktoren van Nispen in gruzelementen neer. Opgeblazen door de Duitsers. De brokstukken versperren Kerkplein en Dorpsstraat en vormen zodoende een barrière voor de oprukkende Britten en Canadezen. Pal tegenover ziet de 13-jarige Pierre Verpalen alles gebeuren. ,,De torenpunt met het haantje kwam bij ons op zolder terecht.”