Volledig scherm
© Thinkstock

Roosendaalse drugsverdachte: ‘Verblijf in cel was een zegen, want ik ben afgekickt’

ROOSENDAAL/BREDA - Volgens justitie was er sprake van een opgerold drugslab in zijn huis en was hij een echte dealer. Maar tijdens de rechtszaak ontstaat toch een wat genuanceerder beeld van de 32-jarige Roosendaler. De verdachte maakt uiterst welbespraakt duidelijk dat hij door liefdesverdriet verslaafd en aan lager wal raakte, maar nóóit meer in de fout te willen gaan.

Quote

Die tijd in de cel is me heel zwaar gevallen, maar het was ook een zegen

verdachte

Alles was huisje-boompje-beestje, totdat zijn vriendin naar zijn zeggen vreemd ging. Hij greep naar drugs, raakte zijn baan kwijt, kwam diep in de schulden, kreeg verkeerde vrienden en moest zijn huis uit.

De keurig ogende verdachte vertelt de rechters dat hij tijdens de 5,5 maand voorarrest tot volledig inzicht is gekomen. ,,Die tijd is me heel zwaar gevallen. Maar het was ook een zegen, want ik ben helemaal afgekickt.”

Dat laatste klopt, want toen zijn voorlopige hechtenis werd geschorst, vroeg hij zelf om urinecontroles. ,,Ik woon nu bij mijn ouders, ze hebben mij enorm geholpen en ik kan zelfs kiezen uit twee aangeboden banen.” De rechters zijn onder de indruk. ,,Wat voor straf moeten we u opleggen, zonder uw toekomst kapot te maken?”, vraagt de voorzitter. ,,Misschien een taakstraf?”, suggereert de verdachte. Ook volgens zijn advocaat Henk van Asselt heeft het Openbaar Ministerie de zaak ‘behoorlijk opgeblazen’.

Duizend eenheden harddrugs

Maar de officier van justitie is minder begripvol. Hij wijst erop dat bij doorzoekingen in het huis van de verdachte en in een door hem gehuurde bedrijfsunit in 2019 een breed scala aan harddrugs werd aangetroffen. 

Het ging volgens de aanklager om 1.000 eenheden (0,5 gram harddrugs of 5 ml ghb) en de verdachte leek een soort distributiecentrum te runnen. Hij eist 240 dagen cel waarvan 76 voorwaardelijk. Daarmee zou de Roosendaler niet meer terug naar de cel hoeven.

Quote

Je kent het leven niet als je niet minstens éénmaal liefdesver­driet hebt ervaren

rechter

Maar om hem te behoeden voor terugval, vraagt de officier wel ambulante zorg en zo nodig klinische behandeling.

Eén van de rechters deelt die zorg over de veerkracht van de verdachte: ,,Je kent het leven niet als je niet minstens één keer liefdesverdriet hebt ervaren. Heel veel mensen zullen bij die stelling hun vinger opsteken. Maar het aantal van hen dat daardoor drugs gaat gebruiken, is toch heel veel minder.” 

Uitspraak op 3 december.