Volledig scherm
Veel ouderen maken gebruik van de dienstencheque om extra ondersteuning bij het huishouden in te huren © Getty Images

Roosendaal stopt met de dienstencheque

ROOSENDAAL - De Huishoudelijke Hulp Toelage, beter bekend als de dienstencheque, verdwijnt. In Roosendaal zijn er zo'n 375 mensen die gebruik maken van deze tijdelijke regeling. Veel gemeenten in de regio zijn al veel eerder gestopt met de dienstencheque. 

,,De dienstencheque is niet meer houdbaar. Wij hebben het als gemeente Roosendaal al langer volgehouden dan andere gemeenten", zegt wethouder Inge Raaijmakers. ,,Er komt een overgangsperiode van één jaar voor de bestaande klanten. Vanaf 1 januari 2021 stoppen we ermee". 

Tijdelijk

De dienstencheque werd in 2015 als tijdelijke regeling ingevoerd om meer werkgelegenheid te creëren binnen de thuiszorg. Volgens de gemeente is het nu niet langer noodzakelijk om deze regeling in stand te houden. 

Extra hulp

Met een dienstencheque kunnen onder andere Wmo-cliënten en mantelzorgers extra ondersteuning bij het huishouden inhuren bij zorgaanbieders. Tegen een laag tarief kon ondersteuning worden ingezet voor (extra) huishoudelijke klusjes. ,,Veel ouderen maken gebruik van deze regeling. Soms gebruikten mensen wel twee dienstencheque per week”, aldus de wethouder. 

Overgangsjaar 

De landelijke overheid stelt sinds 2017 geen geld meer beschikbaar voor deze tijdelijke regeling. In de gemeente Roosendaal komt een overgangsjaar, waarbinnen de huidige gebruikers hun dienstencheques gewoon kunnen gebruiken. Er kunnen geen nieuwe gebruikers instromen. 

Hulp blijft

De gemeente zegt dat er voldoende alternatieven zijn. Bestaande gebruikers kunnen contact opnemen met WegWijs, om samen naar een passende verwijzing te kijken. Voor mantelzorgers komt een apart pakket mantelzorgondersteuning. 

Inwoners met vragen kunnen terecht bij WegWijs. Dat kan via het contactformulier op de website www.wegwijsroosendaal.nl, of telefonisch (0165) 579111. Langskomen kan ook: WegWijs, Dunantstraat 80 Roosendaal. Het kantoor is geopend van maandag tot en met donderdag van 08.00 tot 13.00 uur en op vrijdag van 08.00 tot 12.00 uur.