In januari ging in Roosendaal de schop massaal de grond in voor de aanplant van twee Tiny Forests.
Volledig scherm
In januari ging in Roosendaal de schop massaal de grond in voor de aanplant van twee Tiny Forests. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Roosendaal krijgt er nog eens 402 nieuwe bomen bij

ROOSENDAAL - Roosendaal krijgt er in de loop van volgende week 402 nieuwe bomen bij. Dat kondigt de gemeente Roosendaal aan. 

Het merendeel van die bomen wordt geplant ter compensatie van de gesneuvelde exemplaren door de extreme wind van juli 2018. 

Valwind

Door die zogeheten valwind sneuvelden ongeveer 400 bomen in en om Roosendaal. Sommige omdat ze zelf waren omgewaaid, anderen omdat ze door andere vallende bomen flink beschadigd zijn geraakt. Die bomen zijn vaak of ten dode opgeschreven of vormen daardoor een gevaar voor de omgeving. 

Omgerekend een schadepost van ongeveer één miljoen euro. Vooral de wijken Kortendijk, Burgerhout en Langdonk en het bosgebied Visdonk werden zwaar getroffen. 

Compensatie en herplant

In Kortendijk worden daarom 233 nieuwe bomen geplant. Dat is vooral compensatie voor de gesneuvelde bomen door de storm. In de wijken Kroeven en Tolberg komen nog eens 169 nieuwe bomen te staan. Daar gaat het vooral om uitbreiding en herplant. In Roosendaal geldt namelijk dat er voor iedere gekapte gemeentelijke boom, een nieuwe exemplaar terug komt. Dat hoeft overigens niet op exact dezelfde plek te zijn. 

Bomen-wethouder Inge Raaijmakers benadrukt dat er bij die herplant goed gekeken wordt naar een geschikte mix, want dat trekt ook weer bepaalde diersoorten aan. 

Mini-bosjes

Daarmee komt het aantal geplante bomen in Roosendaal in 2020 al bijna op 2.500 stuks. Eind januari werden er op twee plekken in Roosendaal al zogeheten Tiny Forests geplant, kleine buurtbosjes. Voor elk bosje zijn ongeveer duizend bomen de grond in gegaan.