Volledig scherm
De ravage op de bijenrotonde aan de Gebrande Hoefstraat in Rucphen © Foto NatuurWerkgroep

Ravage op Rucphense bijenrotonde te wijten aan ‘menselijke fout’

RUCPHEN - ‘Een menselijke fout’ en niet vandalisme is de reden voor de ravage op de bijenrotonde bij de Gebrande Hoefstraat in Rucphen. De schrik en teleurstelling was groot toen de vernieling enkele dagen geleden werd ontdekt. Bij werk aan de bermen is het mis gegaan, laat de gemeente bij navraag weten.

Wethouder René Lazeroms vindt het bijzonder vervelend dat daarbij het insectvriendelijke boerenwormkruid is verwijderd. De Natuurwerkgroep adopteerde de rotonde en vrijwilligers kozen met zorg aanplant uit die bijen voedsel oplevert. ,,Ook doen ze met veel toewijding het reguliere onderhoud van de beplanting’’, weet de wethouder.

Herstellen

Bij onderhoud aan de bermen door een ingehuurde aannemer sneuvelde echter een deel van de aanplant op de rotonde. Lazeroms: ,,Zoals het zich nu laat aanzien, gaat het om een menselijke fout die gemaakt is door medewerkers van de aannemer. De aannemer zal samen met de Natuurwerkgroep kijken wat er mogelijk is om de schade dit najaar te herstellen”.

Opgelucht

Voorzitter Kees Kools van de werkgroep is blij dat de aannemer excuus heeft aangeboden.  ,,Gelukkig zijn het dus geen vandalen geweest’’, klinkt het opgelucht. ,,Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt.’’ De kaalslag op de rotonde zorgde in eerste instantie voor ontreddering bij de vrijwilligers, die zich afvroegen hoe zoiets kon gebeuren.

Kools put nu hoop uit de toezegging om samen te kijken hoe de schade hersteld kan worden. ,,Op het moment zijn de omstandigheden niet  geweldig om weer aan te planten. We moeten nog maar zien of we er nog iets bloeiends kunnen wegzetten.’’ De NatuurWerkgroep vreest dat de speciale aanplant op de rotonde dit jaar geen extra voedsel meer oplevert voor de bijen.