Volledig scherm
De bijvriendelijke planten in de nieuwe middenberm van de Oranje Nassausingel in Alphen aan den Rijn lijken het goed te doen. VRIJ WERK FOTO MARTIN SHARROTT © Martin Sharrott Fotografie

Progressief Halderberge ‘zoomt’ nogmaals in op een bijvriendelijke gemeente

OUDENBOSCH - Als Halderberge zich wil profileren als bijvriendelijke gemeente, dan moet dat ook concreet gemaakt worden. Dat vindt althans de politieke partij Progressief Halderberge. Zij draagt twee projecten aan om de biodiversiteit in Halderberge te bevorderen en te versnellen.

Dat kan volgens de tweemansfractie door de gemeente aan te melden als officiële bijvriendelijke gemeente via de IVN-website www.nederlandzoemt.nl. Daar krijgen gemeenten meer informatie over bijvriendelijk maaibeheer en de cursus ‘laat jouw gemeente zoemen: bijvriendelijk groenonderhoud voor gemeenten. ,,Aanmelding is een mooie stap in de richting van een oplossing voor het groot aantal bedreigde bijensoorten‘’, schrijft Progressief Halderberge in vragen aan het college.

Verder wil de partij weten in hoeverre braakliggende terreinen te beplanten zijn met voor wilde bijen aantrekkelijke flora. Tenslotte zoomt Progressief Halderberge in op het vogelvriendelijk maken van tuinen en ervan door Brabants Landschap. Het gaat om het plaatsen van nestkastjes, bomen en struiken om de steenuil, boerenzwaluw en huismus een goed thuis te bieden.

  1. 75 jaar bevrijding: torenpunt van kerk in Nispen kwam op zolder van Pierre terecht
    PREMIUM
    Longread

    75 jaar bevrijding: torenpunt van kerk in Nispen kwam op zolder van Pierre terecht

    NISPEN - Het beeld staat al 75 jaar op zijn netvlies. Zwarte rook, een oorverdovend lawaai. Op 23 oktober 1944 stort de kerktoren van Nispen in gruzelementen neer. Opgeblazen door de Duitsers. De brokstukken versperren Kerkplein en Dorpsstraat en vormen zodoende een barrière voor de oprukkende Britten en Canadezen. Pal tegenover ziet de 13-jarige Pierre Verpalen alles gebeuren. ,,De torenpunt met het haantje kwam bij ons op zolder terecht.”