Volledig scherm
Voorzitter Gijs de Bot van de Volksronde met Marcus van Amen, de vader van twee kinderen die lijden aan een stofwisselingsziekte. © Jos Hack

Ploegentijdrit in Volksronde voor onderzoek stofwisselingsziekten

ROOSENDAAL - De organisatie van de Volksronde op de Kade zet zich dit jaar in voor het Roosendaalse team Bart en Tijn dat geld inzamelt voor de Stichting Stofwisselkracht. De deelnemers aan de ploegentijdrit voor bedrijven, een nieuw onderdeel van het wielerevenement, strijden zaterdag 3 augustus niet alleen om de Grote Prijs Plus Van Gurp maar ze maken ook meer onderzoek naar stofwisselingsziekten mogelijk.

Bij stofwisselingsziekten gaat er iets mis met chemische processen in het lichaam. Dat wordt door het uitvallen van vitale functies letterlijk gesloopt. Jaarlijks worden er 800 kinderen getroffen door deze metabole ziekten. Meer dan de helft van de kinderen overlijdt.

Broertjes Bart en Tijn

Bij de Roosendaalse broertjes Bart (10 jaar) en Tijn (8) is twee jaar geleden zo'n ziekte vastgesteld. Hun ouders Marcus van Amen en Judith Schuurmans hebben met de verhuizing naar een aangepaste woning en met de aanschaf van een bus waarin twee rolstoelen vervoerd kunnen worden, een bewogen periode achter de rug. 

Fietsvriendenclub

Al sinds 2013 zijn Marcus en Judith aangesloten bij de Roosendaalse fietsvriendenclub De MontVenToppers Cycling Club, die een aantal keren per jaar een goed doel ondersteunt. Onlangs deed Marcus voor de tweede keer met het naar zijn kinderen vernoemde team Bart en Tijn mee aan de Stofwisseltour. Tijdens deze driedaagse fietstocht langs Academische ziekenhuizen, wordt geld ingezameld.

Adrie van der Poel

Het programma van de Volksronde op zaterdag 3 augustus begint om 15.00 uur met een rit in lijn voor medicare ID-renners. Om 16.00 uur is de rit in lijn open klasse en de eerder genoemde tijdrit voor bedrijventeams begint om 17.20 uur. 

Daarna komen de ex-beroepsrenners in actie. Zij rijden diverse manches achter de dernies en een koppelkoers. De deelnemers zijn onder anderen Eddy Boumans, Ivan Basso, Koos Moerenhout, John de Crom, Camiel van den Bergh, Aad van den Hoek, Ad Tak, Jacques van der Poel, Adrie van der Poel, Cees Bal, Mathieu Hermans, Erik Breukink, Peter Hofland en Theo Appeldoorn.

Om 19.45 uur wordt het Roosendaals kampioenschap gereden.