Volledig scherm
Pastoor Prasing neemt de tekeningen van de Bernardus Pelgrimstocht in ontvangst in de basiliek van Oudenbosch. Vlnr organisator van de wandeling Rob Poots, maker van de tekeningen Harry Lievaart en pastoor Maickel Prasing. © Florence Imandt

Oudenbossche pastoor Prasing blij met pentekeningen Bernardus Kerkepad

OUDENBOSCH - Eentje had de Oudenbossche pastoor Maickel Prasing er al, gisteren kwamen er nog eens zes bij: tekeningen van de Bernardus Kerkepadwandeling.

De tekeningen werden gemaakt door amateurkunstenaar Harry Lievaart uit Best, zwager van Rob Poots die de pelgrimstocht dit jaar voor de vierde keer op touw zet. De pentekeningen komen in de pastorie te hangen, zegt Prasing. ,,Ik vind ze mooi en ze vormen een eenheid.”

Volledig scherm
Een van de pentekeningen die Harry Lievaart maakte van de Bernarduswandeling. © Florence Imandt

Op zaterdag 24 augustus gaat een groep wandelaars/pelgrims vanuit Bovendonk in Hoeven weer op pad naar de basiliek in Oudenbosch. Te voet en met paard en wagen gaan ze over stoffige oude routes door de Hoevense beemden en het Oudland. 

Volledig scherm
Wandelaars lopen door het buitengebied van Hoeven en Oudenbosch, al dan niet met Nordic Walking-stokken. © Florence Imandt

De wandeling past volgens de pastoor goed bij Halderberge sinds de zeven kerken fuseerden tot  Bernardus van Clairveaux-parochie. ,,Als de wandelaars vanuit Bovendonk hier aankomen, vang ik ze op met klokkengelui en dan gaan we naar ontmoetingsruimte onder de basiliek voor een gezellige afdronk.”

Quote

Als de wandelaars in Oudenbosch aankomen, vang ik ze op met klokkenge­lui

Maickel Prasing, Pastoor Bernardusparochie

Van de pentekeningen werden vorig jaar ook ansichtkaarten gemaakt en verkocht. De maker zelf,  gepensioneerd stedenbouwkundige uit Best, loopt ook dit jaar weer mee. ,,Iedereen die open staat voor de mystiek van het leven, vindt dit geweldig.”

Volledig scherm
Tekening Harry Lievaart. Ook paard en wagen doen aan de eigentijdse pelgrimstocht mee. © Florence Imandt

Organisator Poots wijst op de ‘prachtige verhalen’ die over de route en de omgeving verteld worden. ,,De geschiedenis van Bernardus van Clairvaux, maar ook van dit gebied hier vlak bij huis is heel erg interessant. Ik hoop dit jaar Marc Buijs te kunnen strikken om over Oudenbosch te vertellen.”

Volledig scherm
De pentekeningen blijven tot zaterdag 24 augustus achter in de basiliek staan om mensen warm te maken voor de tocht. © Florence Imandt