De Norbertusparochie in Roosendaal wil de Sint Josephkerk (met daarnaast de pastorie) als enige katholieke kerk in de stad open houden.
Volledig scherm
De Norbertusparochie in Roosendaal wil de Sint Josephkerk (met daarnaast de pastorie) als enige katholieke kerk in de stad open houden. © Pix4Profs/Peter van Trijen

Noodkreet van aftredend bestuur Norbertusparochie in Roosendaal

ROOSENDAAL - Verbijsterd, onduidelijk, gefrustreerd, verbitterd, vol onbegrip, een rad voor ogen gedraaid. Het zijn geen termen uit een verhit politiek debat in het oude raadhuis, maar uit een brief op poten van het aftredend bestuur van de Roosendaalse Sint Norbertusparochie aan bisschop Liesen van Breda.

Het parochiebestuur is ten einde raad nu de bisschop maar geen knopen doorhakt over de toekomst van de katholieke kerk in Roosendaal. 

In het kort: het bestuur wil de St. Josephkerk als enige katholieke stadskerk open houden en er een ontmoetingsruimte realiseren. De Onze Lieve Vrouwekerk aan de Kade zou moeten worden gesloten. Zoals de parochie eerder al de Goede Herderkerk en de Sint Franciscuskapel sloot.

Bisschop Jan Liesen van Breda.
Volledig scherm
Bisschop Jan Liesen van Breda. © ANP

Bisschop Liesen was het met dat plan eens maar maakt een jaar geleden de ommezwaai, zoals parochiebestuurders Maarten Mallekoote en René Mens in de brief zetten. Volgens het bisdom moest naast de Josephkerk ook de Paterskerk open blijven. 

De parochie zag zijn gebouwenplan in rook opgaan. Op die manier was er namelijk ook geen geld beschikbaar voor een ontmoetingscentrum aan de St. Josephstraat. terwijl het steeds drukker werd in die kerk door het sluiten van de Moeder Godskerk en de komst van steeds meer Arabische en Vietnamese christenen. 

Plausibele verklaringen

Pastoor Ronald van Bronswijk is voorzitter van de Roosendaalse Norbertusparochie.
Volledig scherm
Pastoor Ronald van Bronswijk is voorzitter van de Roosendaalse Norbertusparochie. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Uit de brief aan de bisschop: ‘Onze inspanningen om eenheid te krijgen in de St. Norbertusparochie werden op één slag te niet gedaan. Parochianen bleven met boosheid, onbegrip en in verwarring achter. Het parochiebestuur en pastorale team konden geen plausibele verklaring geven op gestelde vragen.’

Het bisdom verklaarde dat de kerk en het klooster aan de Kade beschikbaar moest blijven voor eerst buitenlandse priesters en later buitenlandse zusters. Die zouden kerk en klooster nodig hebben. Daarna volgde een lange periode waarin Roosendaal om duidelijkheid vroeg. Maar die naar eigen zeggen niet kreeg.

Puntje bij paaltje

In oktober 2019 maakte bisschop Liesen bekend dat hij voor het open blijven van de OLV-kerk zou kiezen ‘als puntje bij paaltje komt'. Uit de brief: ‘Voor ons is dit de bekende ‘druppel’. Voor deze stuurloosheid kunnen wij geen verantwoordelijkheid dragen.’ Het bestuur kondigde het aftreden aan, want ‘U hebt de parochie een rad voor ogen gedraaid.’

Laatste poging

In een laatste poging vraagt het parochiebestuur de bisschop te kiezen voor de Josephkerk: ‘Wij zijn nu vijf maanden verder nadat we ons ontslag aanboden. U kunt nog terug! Het zou u sieren om uw besluit te herzien en ons voorgestelde gebouwenplan voor één kerk in Roosendaal stad te bekrachtigen.’

De tuin van de Paterskerk aan de Kade.
Volledig scherm
De tuin van de Paterskerk aan de Kade. © Robert van den Berge