Volledig scherm
Korporaal Mark Ruben, die overleed na een oefening in De Stok in Roosendaal. © Christian Traets en Defensie

Niemand vervolgd voor dood Zeeuwse militair Mark Ruben in zwembad Roosendaal

ROOSENDAAL - Niemand zal worden vervolgd voor de dood van commando in opleiding Mark Ruben uit Hoek. De korporaal werd in oktober onwel tijdens een oefening in zwembad De Stok in Roosendaal. Hij werd uit het water gehaald en gereanimeerd. Enkele dagen later overleed hij in een ziekenhuis in Rotterdam.

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag bekendgemaakt dat er geen verder strafrechtelijk onderzoek komt. Instructeurs hadden constant toezicht op de mensen in het zwembad. Ze zagen binnen een halve minuut dat de korporaal niet boven water was gekomen en grepen meteen in. Volgens het OM is ‘adequaat gehandeld’.

Waaraan de man is overleden, is niet vast komen te staan. Collega’s van de man zagen dat hij plotseling in het water onwel werd. Instructeurs grepen direct in en haalden hem naar de kant. Er werd onder andere een traumahelikopter opgeroepen, met specialistische artsen. De man werd met spoed opgenomen in het het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Daar is hij twee dagen later overleden aan complicaties.  

Ruben diende bij het 44e pantserinfanteriebataljon en was in opleiding voor het in Roosendaal gevestigde Korps Commandotroepen. Onderdeel van die opleiding is een training waarbij militairen in het water in een stress-opwekkende situatie worden gebracht. Ruben nam in de nacht van donderdag op vrijdag deel aan die training in zwembad de Stok. 

Na het incident op 18 oktober werd groot onderzoek gedaan in De Stok: