Volledig scherm
Peter Jakobs van Jawel Bouw overhandigt de sleutel aan Dianne Brouwers. Ze gaat in De Pastorie wonen. © peter van trijen/pix4profs

Na 40 jaar woont Dianne Brouwers eindelijk weer op de Zeg

ZEGGE - Ze kan niet wachten om in haar nieuwe huis te trekken. En dat moment komt eindelijk in zicht nu Dianne Brouwers gisteren de sleutel kreeg van haar nieuwe huisje in De Pastorie. ,,Na 40 jaar woon ik eindelijk weer op de Zeg."

Iedereen in Zegge kent Dianne Brouwers. Want hoewel ze jaren buiten het dorp heeft gewoond, is ze al 25 jaar de beheerder van gemeenschapshuis De Nieuwenbergh, op steenworp afstand van haar nieuwe huis. ,,Ik kon mijn nek niet buiten steken of ze vroegen het: 'wanneer krijg je nou eindelijk de sleutel?' Maar ik wil toch wel iedereen bedanken die zo met me heeft meegeleefd."

Lelijke plek krijgt dorps karakter

,,Ze heeft een jaar lang op tien vierkante meter bij haar broer gewoond, met twee honden", vertelt vriendin Yvonne Stienen. Die woont zelf in Weert. ,,We hebben een lat-relatie. Hier in het dorp ben ik voor iedereen de vriendin van Dianne."

De Pastorie is een hofje met vier eengezinswoningen en zes levensloopbestendige woningen. Het terrein lag jarenlang braak na het afbranden van café de Rode Leeuw. Verschillende projectontwikkelaars hebben hun tanden stukgebeten op het terrein, totdat Jawel Bouw van Peter Jakobs het plan oppakte. Die is blij met het project: ,,Zo krijgt een lelijke plek weer het vriendelijke en dorpse karakter dat bij Zegge past."

Inloopkast voor drie paar schoenen

Bij de oplevering wordt Dianne door Jakobs rondgeleid door haar eigen huis. Van de badkamer met inloopdouche gaat het naar de slaapkamer, met zowaar een grote inloopkast. ,,Voor mijn drie paar schoenen", lacht Dianne. ,,Nou, zet daar maar een vijf voor en een nul achter", pareert Yvonne.

Quote

Ik heb in maart 2016 getekend, nu is het al 2019!

Dianne Brouwers, bewoonster

Dat Dianne zo lang heeft moeten wachten, is een samenloop van omstandigheden, zegt Jakobs. De bouw startte met een flinke vertraging, omdat door de gemeenteraadsverkiezingen en aansluitende formatie de vergunningen pas laat werden afgegeven. Dianne heeft al die tijd halsreikend naar de oplevering uitgekeken: ,,Ik heb in maart 2016 getekend, nu is het al 2019!"

Spullen met een verhaal

Haar oudste zus woont ook in De Pastorie, haar moeder vlakbij in Mariavaart. ,,Die is blij dat ze ons nu allemaal in de buurt heeft."

De behanger, de schoonzoon van haar broer, staat inmiddels al startklaar. Ook hij heeft haast, want zijn eerste kind wordt binnenkort geboren. ,,Mijn kamer bij mijn broer wordt een babykamer, voor het kleinkind", lacht Dianne.

Ze gaat eerst een omheining in de tuin zetten, zodat de hondjes vrij kunnen rondlopen. En er komt ook een vijver voor de koikarpers. Haar huisje wordt een mengelmoes van strak en oud. ,,En Afrikaanse kunst. Spullen met een verhaal, daar hou ik van."