Volledig scherm
Bravis ziekenhuis Roosendaal, mei 2019. © Bravis ziekenhuis

Morgen is dé dag: Bravis ziekenhuis wordt rookvrij

BERGEN OP ZOOM/ROOSENDAAL - Het Bravis ziekenhuis is vanaf morgen rookvrij. Waarom er voor vrijdag 31 mei gekozen is als startdatum van de maatregel? Die dag staat genoteerd als Wereld Niet Roken Dag. Er mag niet meer gerookt worden in de gebouwen en op de buitenterreinen van het ziekenhuis.

De rookvrije zone wordt met borden en tegels gemarkeerd. De rookfaciliteiten zijn verdwenen. Dat geldt ook voor de rookabri’s. Deze overkappingen worden gereinigd en krijgen een gezonde en sportieve nieuwe bestemming bij de hockeyclub De Pelikaan in Roosendaal en Jeu de Boulesvereniging Petangeske in Bergen op Zoom.

Het verbod geldt voor alle rookwaar en voor iedereen. Niet alleen patiënten en bezoekers moeten zich eraan houden, ook medewerkers, leveranciers, externe medewerkers en andere bezoekers worden verzocht niet meer te roken in en rondom het Bravis ziekenhuis.

Gezonde start

Bianka Mennema, lid Raad van Bestuur, licht toe: ,,In het Bravis ziekenhuis zetten we ons continu in om ziekte te bestrijden en gezondheid te bevorderen. We vragen aandacht voor preventie en stimuleren een gezonde leefstijl. We voelen ons met elkaar verantwoordelijk voor een gezonde en schone omgeving en hebben ook zelf een voorbeeldfunctie. Wij vinden dat roken daar niet meer bij past. Want actief én passief roken is schadelijk voor de gezondheid; van rokers, van omstanders en van het ongeboren kind. Met het rookvrij beleid ondersteunen wij de landelijke beweging naar een rookvrije generatie en dragen we bij aan een gezonde start.”

Stimuleren

Het ziekenhuis stimuleert en adviseert patiënten én medewerkers om te stoppen met roken. Speciaal voor de rokende collega’s en hun partners is onlangs een cursus stoppen-met-roken georganiseerd. Patiënten kunnen terecht bij rookstopcoaches of het stoppen-met-roken-programma van Zorggroep West Brabant.