Mestbedrijf Fertikal krijgt tot eind april de tijd, boetes kunnen oplopen tot bijna 30.000 euro
MOERSTRATEN - Het Belgische mestbedrijf Fertikal krijgt van de gemeente Roosendaal tot eind april de tijd om een eind te maken aan alle illegale praktijken op het terrein van het voormalige Biomoer in Moerstraten.
Uiterlijk 28 april moet Fertikal alle overtredingen hebben beëindigd, anders worden er dwangsommen opgelegd. Die kunnen uiteindelijk oplopen tot bijna 30.000 euro.
Dat laat de gemeente Roosendaal weten in een uitgebreide toelichting op het voornemen om streng op te treden tegen het bedrijf dat sinds vorig jaar de nieuwe eigenaar is van de voormalige vergistingsinstallatie Biomoer aan de Luienhoekweg in Moerstraten.
Die overtredingen kwamen aan het licht tijdens twee controles eind vorig jaar door de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant.
Overtredingen
Grootste overtreding die Fertikal begaat, is dat het op dit moment dingen doet die volgens het bestemmingsplan helemaal niet mogen. Zo worden de silo’s op dat terrein gebruikt voor de opslag van mest, terwijl dat absoluut niet mag. Dat zou volgens de gemeente Roosendaal ook al eerder tegen de ondernemers van Fertikal zijn gezegd.
Verder is er een aantal dingen aangepast op het terrein, zonder dat daar een vergunning voor is verleend. Het gaat dan om onder andere het aanbrengen van een erfverharding en het bijplaatsen van andere zaken.
Verder konden de eigenaren van Fertikal ook geen inspectie- en keuringsrapporten overdragen toen de inspecteurs daar om vroegen. Ook een registratie van aan- en afgevoerde afvalstoffen kon niet worden overlegd.
Nieuwe controles
Na 28 april zal de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant opnieuw inspecties uitvoeren in Moerstraten. Mochten er dan nog overtredingen worden geconstateerd, dan volgen er boetes.
Omdat die steeds opnieuw kunnen worden opgelegd, kan dat bedrag tot in de tienduizenden euro's lopen, legt woordvoerder Pieter Thielen van de gemeente Roosendaal uit.
Duizenden euro's
Voor alle zaken die met overtredingen rondom het bestemmingsplan te maken hebben, kan een boete opgelegd worden van 5.000 euro. Die kan herhaald worden, met een maximum van 20.000 euro.
Voor het niet kunnen laten zien van rapporten geldt een boete van 1.000 euro met een max van 4.000 euro. Rondom de aan- en afgevoerde afvalstoffen gaat het om 750 euro per keer met een maximum van 3.000 euro. In principe geldt volgens Thielen dat er steeds een periode van ongeveer zes weken tussen de controles zit.
Het Vlaamse bedrijf Fertikal was zelf niet in de gelegenheid om op de maatregelen van de gemeente Roosendaal te reageren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lantaarnpaal dwars over de weg zorgt voor meerdere ongelukken in Roosendaal
ROOSENDAAL - Een lantaarnpaal die dwars over de weg lag, zorgde in de nacht van dinsdag op woensdag voor meerdere ongelukken op de Ettenseweg in Roosendaal. Eerder op de avond zou de lantaarnpaal door een auto uit de grond zijn gereden. Van deze auto ontbreekt nog ieder spoor. De weg lag bezaaid met brokstukken. -
PREMIUMColumn
Busje komt zo, maar nu even niet
Zodra het in dit land gaat over coronamaatregelen, toeslagenaffaires, treinstoringen bij de minste of geringste regenbui, de krappe woningmarkt, klimaataanpassingen en asielzoekersopvang voegt de publieke opinie eraan toe dat ‘Nederland het lachertje van Europa is geworden.’ -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Illegale mestopslag: Roosendaal dreigt met dwangsommen voor nieuwe eigenaar Biomoer
MOERSTRATEN/ROOSENDAAL - Het Belgische mestbedrijf Fertikal hangt flinke boetes boven het hoofd als het niet gauw stopt met illegale mestopslag in de silo’s van de voormalige mestvergister Biomoer in Moerstraten. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
-
PREMIUM
Rob (61), de leraar die het vak geschiedenis maakt of breekt
Van de jagers en verzamelaars tot aan de Gouden Eeuw. En van de Franse revolutie tot de Tweede Wereldoorlog. Afgelopen vrijdag stond geschiedenis op het examenprogramma voor vmbo gemengde en theoretische leerweg. -
PREMIUMgezond leven
Emmely slikte jaren de pil, nu is ze ermee gestopt: ‘Het voelt als een wereld van verschil’
ROOSENDAAL/BREDA - Steeds meer vrouwen zijn ‘pilmoe’. Al jaren daalt de populariteit van de anticonceptiepil. Veel vrouwen stappen over op natuurlijke, duurzame vormen van anticonceptie. ,,Ik voel me veel levendiger sinds ik ben gestopt met de pil.” -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.