Volledig scherm
Kramen en feesttent, gezien vanaf de kerktoren bij een eerdere aflevering van de Marterei Oud Gastel. Het evenement houdt op te bestaan. © Peter van Trijen

Marterei Oud Gastel definitief ter ziele; paardentram rijdt in weekend wel

OUD GASTEL - Gastelse vaders wisten niet beter of op vaderdag kuierden ze met vrouw en kinderen over de Marterei. Ruim dertig jaar lang hield de ondernemersvereniging en later stichting Gastel Promotie in het vaderdagweekend de tweedaagse braderie.

Komende weekend blijven de winkelstraten leeg. Geen kramen, geen feesttent op de Markt. ,,De magie van een braderie is uitgewerkt‘’, concludeert kastelein Toine van Aalst, die de laatste jaren vergeefs probeerde een nieuwe draai aan de braderie te geven. ,,Zoals op veel plaatsen was de Marterei na verloop van tijd in handen gelegd van een commercieel kramenverhuurbedrijf. Wellicht werkt het elders wel, maar hier raakte het publiek uitgekeken op de zoveelste riemen- en cd-kraam.‘’

Met een kleine groep ondernemers probeerde van Aalst een doorstart te maken. ,,Met een klein budget probeerden we de lokale ondernemers en verenigingen weer te porren om mee te doen. Dat ging even goed, maar al snel was het trekken aan een dood paard.‘’ Bovendien is de evenementkalender ook veel voller dan in de jaren tachtig, toen Christ van Kalmthout het initiatief voor de Marterei nam. ,,Toen had je carnaval, Koninginnedag en de Marterei‘’, zegt Van Aalst, ,,Inmiddels zijn daar Tractorpulling, het Beachweekend, popfestival en triatlon bij gekomen. Later dit jaar de nieuwe Dorpskwis. De mensen raken verzadigd.‘’ De jaarmarkt was al teruggebracht naar één dag met een voorkeursbehandeling voor de lokale clubs. 

Helemaal stil in het dorp is het zaterdag 15 juni niet. Vanwege het Waterpoortweekend rijdt de paardentram tussen Oud Gastel en café Gastel Sfeer. Daar is een streekproductenmarkt en barbecue. Het dorpsmuseum, het Mastboomhuis en de twee kerken zijn toegankelijk voor het publiek. De activiteit heet ‘Reis mee in de historie van Oud Gastel'.  Tussen 11 en 17 uur rijdt de paardentram op gezette tijden heen en terug.