Advertentie actie Ik Vergeet Je Niet van CultuurCompaan Roosendaal.
Volledig scherm
Advertentie actie Ik Vergeet Je Niet van CultuurCompaan Roosendaal. © Kirsten van Oosterhout

‘Ik Vergeet Je Niet’ doorbreekt corona-isolement met creativiteit

ROOSENDAAL - Om te voorkomen dat veel creatieve mensen in Roosendaal onder het huidige corona-regime verkommeren, begint CultuurCompaan vandaag met het project Ik Vergeet Je Niet. Als tijdelijk ‘opvolger’ van project Tijd Van Je Leven

Het doel is dat de deelnemers samen een groot kunstwerk maken. Samen, maar wel iedereen bij zichzelf thuis. 

Creatief-technische opdrachten

Het project vloeit voort uit Tijd Van Je Leven en de Stamtafels. Activiteiten waarbij mensen elkaar ontmoeten. ,,Deelnemers krijgen creatief-technische opdrachten om ze uit hun isolement te halen", zegt Trudie Stalpers van CultuurCompaan. 

Wetenschappelijk onderzoek

Behalve een aantal West-Brabantse gemeente volgen de GGD en de universiteit van Tilburg Tijd Van Je Leven. Op wetenschappelijke basis onderzoeken zij of creativiteit een positief effect heeft op de gezondheid. Stalpers: ,,De eerste resultaten tonen aan dat dit het geval is.”

Quote

We vergeten de deelnemers niet! We willen ze nu thuis het gevoel geven met elkaar iets te creëren

Trudie Stalpers, CultuurCompaan Roosendaal

De sociale contacten zijn essentieel. Maar we leven nu door corona in een tijdvak van sociale onthouding en Tijd Van Je Leven ligt stil. ,,Het is moeilijker om nu eenzame burgers te ondersteunen. Maar we vergeten de deelnemers niet! We willen ze nu thuis het gevoel geven met elkaar iets te creëren", legt Trudi Stalpers uit. 

Samen kunst maken kan nu even niet.
Volledig scherm
Samen kunst maken kan nu even niet. © Archief BN DeStem

Dat verklaart de naam Ik Vergeet Je Niet. Hoe werkt het? Bovenstaande blauwe afbeelding komt paginagroot in deze krant. Er zijn vergeetmenietjes in verwerkt. Mensen moeten hem voor het raam hangen om aan te geven dat ze vanuit hun isolement mee willen doen aan het creatieve project.

Opbouwwerker

In elke wijk houdt een opbouwwerker en een kunstenaar in de gaten waar ze hangen. Mensen die meedoen krijgen een opdracht in een herkenbaar Vergeet Je Niet-tasje aan de deur. De middelen die de deelnemers nodig hebben, zijn spullen die iedereen in huis heeft, zoals lapjes stof, lege drankkartons of stiften. 

Op de Markt

De kunstenaar haalt de werkstukken op. Hij verzamelt ze en verwerkt ze tot één groot geheel. ,,Als de coronacrisis voorbij is gaan we het grote kunstwerk in het eerstvolgende weekend laten zien op het Tongerloplein of op de Markt. Om te laten zien wat we samen hebben gecreëerd", zegt Stalpers.

https://www.cultuurcompaan.nl/ik-vergeet-je-niet/