Volledig scherm
Minder geld voor Humanitas Roosendaal © dreamstime

Humanitas pist naast de (subsidie)pot: ‘Dit slaat in als een bom!’

ROOSENDAAL - Stichting Humanitas Roosendaal lijkt de grote verliezer van het nieuwe subsidiebeleid van de gemeente Roosendaal. Het deel dat Humanitas kwijt is geraakt voor de vrijwilligersondersteuning, gaat volledig naar nieuwkomer op de markt Stichting Social Klus.

,,Niet alleen zuur, maar ook onbegrijpelijke dat een nieuwe partij (Social Klus, red) nu met deeze subsidie ervan doorgaat. Social Klus heeft zich nog niet bewezen. En dan als gemeente zoveel geld (tonnen in totaal, red) aan toekennen dat vinden wij een onverstandige afweging van belangen”, zegt Humanitas voorzitter Harrie van Rooij.

Voor Humanitas slaat het nieuws in als een donderslag bij heldere hemel. ,,Wij dachten echt dat de subsidie ons werd toegekend. Pas twee weken geleden werd duidelijk dat het niet zo is”.

Ervaring

,,Het was een aanname van ons dat we de subsidie zomaar weer zouden krijgen. Aan de andere kant was er ook geen indicatie om iets anders te denken. Wij hebben zeventien jaar ervaring in de gemeente Roosendaal. In al die jaren hebben we grote aantallen mensen geholpen. Altijd tevreden. Wij hadden een hele mooie en goeie positie. Dat hebben we ook in onze aanvraag naar voren gebracht. We hebben van de gemeente nooit geluiden gehoord dat ze ontevreden waren, integendeel.”

Niet genoeg

Humanitas krijgt nu nog een klein bedrag om vrijwillige dienstverlening te doen. Volgens Van Rooij is dat nooit genoeg om de organisatie te houden die ze nu hebben. ,,We hebben nu vier mensen op de loonlijst staan waarvan twee tijdelijk. Het toegekende bedrag is net voldoende om daarvan twintig uur (een van de vier) te bekostigen. Hoe dan ook de ondersteuning van al onze vrijwilligers wordt vrijwel onmogelijk. Het is voor ons een heel triest verhaal en we hebben toch het gevoel dat we aan de kant zijn gezet. We voelen ons niet gewaardeerd door de gemeente”.

Gesprek met de gemeente

 Van Rooij wil in gesprek met de wethouder. ,,We zoeken nu in samenspraak met wethouder Inge Raaijmakers naar mogelijkheden om zoveel mogelijk van onze activiteiten te behouden en het gevolg voor onze mensen zo goed mogelijk op te vangen”.

De gemeente laat weten dat er inmiddels een gesprek is geweest met Humanitas. Ze spreekt van een ‘goed gesprek’.