Volledig scherm
De aankondiging dat de Sprundelse St. Janstraat opnieuw voor een deel is afgesloten. © Herbert Kats

Hoezo, winkeliers bereikbaar? Sprundelse verkeersader weer op de schop

SPRUNDEL -Het dient als verkeersader, Sprundelse St. Janstraat. Maar nu de weg weer op de schop moet zit er weinig leven in. Winkeliers snappen dat herstelwerk nodig is, maar balen dat de klus merkbaar klanten afschrikt.

Aan de oostelijke kant wordt gesleuteld omdat eerdere reconstructies (in 2017 en 2018) niet goed zijn uitgevoerd. Dat werk raakt de doorstroming. Wie goed de weg weet, gaat de straat wel in. Maar met name impulsaankopen blijven uit, stelt voorzitter Jac van Trijp van de Ondernemersvereniging Sprundel (OVS). 

Gevoel

Hij zoekt een passende omschrijving voor een breed levend gevoel. Termen als ‘frustratie’ en ‘onmacht’ komen boven omdat het voor de derde keer in twee jaar prijs is. Het liefst zou hij voor de typering ‘klote’ kiezen, bekent hij. Uiteindelijk wordt het ‘vervelend’. 

Volledig scherm
Vanaf de Rucphense kant wordt tijdig gewaarschuwd voor het werk aan de St. Janstraat. Een bord met 'Winkeliers bereikbaar' laat onverlet dat klanten de straat mijden. Foto Herbert Kats © Herbert Kats

De spreekbuis van de OVS zegt dat winkeliers zich niet serieus genomen voelen. Sprundel telt meerdere speciaalzaken die normaliter klanten uit andere dorpen trekken. In die kring hoorde hij dat de meldingen van de afsluiting bezoek afschrikken. 

Omzetderving

,,Op onze voorspraak is nu een bord geplaatst met Winkeliers bereikbaar.’’ Dat helpt amper. Maar Van Trijp weet dat het onrealistisch is om omzetderving direct toe te schrijven aan het herstelwerk. ,,Dus moeten we door de zure appel heen bijten.’’

De winkeliers zelf blijken huiverig om hun ervaringen te delen. Immers, de mensen op wie ze kritiek uiten zijn soms ook klant. Zo blijft het bij een anoniem geuit ‘vreselijk’ en ‘we hebben er flink last van’. 

Trouwe klant

Uitzondering is John Roelands van Van Meer Schoenen. Hij zegt dat de communicatie over het werk klus deze keer wel beter is. Eerder is weinig gedaan met klachten over de wijze waarop parkeerplaatsen zijn aangelegd, stelt hij. 

De ondernemer put hoop uit de trouw van zijn klanten: ,,Een oudere dame parkeerde haar wagen bij de rotonde en kwam hierheen lopen. Da’s bijna een kilometer.’’