Het begin van Voedselbos Vierhoeven is er, maar de eerste besjes zijn voor de vogels
ROOSENDAAL - Een rijtje kale struikjes en jonge boompjes, parallel aan de sloot. Je ziet het er wellicht niet direct aan af, maar dit is het misschien wel het begin van de toekomst. Zaterdagochtend werd het geplant; het allereerste stukje van Roosendaals eerste voedselbos.
Delen per e-mail
Aan de Nispenseweg, pal tegenover sportpark Vierhoeven, verrijst de komende tijd een bos van acht hectare. Maar niet om straks lekker doorheen te wandelen; ‘slechts’ zo'n 7.000 vierkante meter wordt publiek toegankelijk, bijvoorbeeld voor educatie. De rest draait om serieuze voedselproductie.
Voedselbos Vierhoeven telt straks een enorm pakket aan eetbare plantensoorten, dat geen kunstmest, bestrijdingsmiddelen of ingewikkelde irrigatiesystemen nodig heeft. Agricultuur die geen negatieve, maar een positieve impact op de natuur heeft, is de gedachte.
Het geheim is om een ‘gesloten bloesemboog’ te maken; dat er het hele jaar door altijd wel iets in bloei staat
Roosendalers Annemieke Doomen, Patrick 't Hart en Mariëlle van Overveld - samen het kernteam Voedselbos Roosendaal - zijn ervan overtuigd dat dit soort bossen een waardig en veel duurzamer alternatief voor intensieve landbouw kan zijn. Zij worden in raad en daad bijgestaan door de stichting Voedselbosbouw Nederland. En Brabant Water, dat de grond verpacht, gelooft er ook in en financiert het leeuwendeel.
Nog weinig eetbaars
,,Het is een perfecte dag om te planten”, glundert Bastiaan Rooduijn van Coöperatie Ondergrond; een organisatie die voedselbossen helpt ontwikkelen. ,,Het is vochtig, dus de boel droogt niet meteen uit. En voor ons is het wel zo prettig dat het niet regent.” Rooduijn is de ontwerper van dit bos en kijkt in die rol naar veel meer dan alleen maximale opbrengst. ,,Het geheim is om een ‘gesloten bloesemboog’ te maken; dat er het hele jaar door altijd wel iets in bloei staat.”
Ook oudere planten ervaren heel veel stress van wind
Bij wat er als eerste de grond in gaat, zit overigens opvallend genoeg weinig eetbaars, vertelt hij. ,,Wat we nu aanplanten, is meer bedoeld om de bodem en andere omstandigheden te verbeteren voor wat er nog komt. Er zitten wel wat eetbare soorten bij, zoals lijsterbessen, maar die zijn meer voor de vogels die het ecosysteem verbeteren.”
Windsingel
Deze nestors van het bos gaan de jonge aanwas bovendien letterlijk uit de wind houden, zegt Patrick 't Hart. ,,Dit noemen ze een windsingel, om de kwetsbare soorten in de rest van het bos te beschermen. Ook oudere planten ervaren heel veel stress van wind.”
Het bos wordt de rest van het jaar stapsgewijs aangeplant. De eerste oogsten van noten en vruchten kunnen pas na vijf jaar worden verwacht. Meer informatie via voedselbosvierhoeven.nl.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bulkenaar is perfecte plek voor voedselbos, denkt deze Roosendaler: ‘Ik zie kans om iets groters te bereiken’
ROOSENDAAL - Nog voordat er naar ideeën voor het ‘zorglandschap’ rond het nieuwe Bravis ziekenhuis gevraagd was, had Patrick 't Hart (48) zijn vinger al opgestoken. Als het aan hem ligt, wordt er op de Bulkenaar straks een voedselbos aangelegd. ,,Zie het als landbouw voor luie boeren.” -
PREMIUM
Het traagste internet van het land in Roosendaal? Dat valt best mee
ROOSENDAAL - Een maand geleden publiceerde ProviderCheck.nl een onderzoek waaruit bleek dat de gemeente Roosendaal het langzaamste internet van Nederland heeft. Nu blijkt het achteraf toch allemaal best mee te vallen. Zeker nu de verglazing van het netwerk in het buitengebied en in de dorpen is afgerond zijn de gemiddelde download- en uploadsnelheden flink gestegen. -
PREMIUMcolumn
Wéér die Primark. En waarom Roosendaal daar misschien tóch eens naar moet luisteren
ROOSENDAAL - Daar was ‘ie weer; de Primark! Dacht ik eerder te hebben uitgelegd waarom Roosendaal dat niet moet willen, lees ik deze week een oproep op Facebook om de gemeente ‘onder druk te zetten’ voor de komst van zo’n winkel. Een paar honderd reacties, veelal positief. -
PREMIUM
Roosendalers dealden wiet, hasj en cocaïne: OM eist betaling van kwart miljoen euro
BREDA/ROOSENDAAL – Twee vermeende drugsdealers uit Roosendaal moeten samen een kwart miljoen euro aan de staat betalen. Dat eiste de officier van justitie vrijdag bij de rechtbank in Breda. In een halfjaar tijd zouden ze duizenden keren drugs hebben verkocht in hun woonplaats. -
Pioniers van jarige heemkring schrijven het dikste jaarboek ooit vol
OUD GASTEL - Meestal spitten heemkundigen in andermans historie. Voor het veertigjarig bestaan van heemkring Het Land van Gastel werd de blik naar binnen gericht. Een groot gedeelte van het jaarboek belicht de vier decennia dat de kring nu bestaat. Wanneer het boek ten doop wordt gehouden, is nog afwachten.
-
PREMIUM
Roosendaalse Michiel speelt NAC-voetballer in film over Zlatan Ibrahimovic: ‘Geweldige ervaring’
ROOSENDAAL - Dat hij ooit nog eens in een NAC-shirt zou voetballen, Michiel Kuipers kan er nu hartelijk om lachen. De geboren en getogen Roosendaler ademt voetbal, maar dan toch vooral bij clubs in zijn eigen stad. Voor de Zweedse film ‘Ik ben Zlatan’ hijst 22-jarige Michiel zich toch in het geel-zwart. -
PREMIUM
Ziekenhuiszorg nu dicht bij huis in Sint Willebrord
SINT WILLEBRORD - Met het traditioneel doorknippen van een rood lint heeft wethouder Laura Matthijssen-de Jong woensdag het Bravispunt Sint Willebrord geopend in het Medisch Centrum Parkzicht aan de Pastoor Bastiaansensingel. -
Hier komt het eerste voedselbos van Roosendaal
ROOSENDAAL - Een plek waar lekker en gezond eten duurzaam wordt geproduceerd, waar tegelijkertijd de biodiversiteit wordt versterkt en het grondwater wordt beschermd. En dat alles kost ook nog eens bijna geen onderhoud. Klinkt als een sprookje, maar aan de zuidkant van Roosendaal, ter hoogte van sportpark Vierhoeven, moet het vanaf aanstaand weekend werkelijkheid worden.