Volledig scherm
PREMIUM
Zonneparken © Annina Romita

Halderberge stelt zonneweides buitengebied uit; daken krijgen voorrang

OUDENBOSCH - Er komen vooralsnog geen zonneparken in het buitengebied van Halderberge. Burgemeester en wethouders verkiezen de aanleg van zonnepanelen op daken van logistieke bedrijven en veestallen boven een aantasting van het polderlandschap.

De gemeente spreekt die voorkeur uit in haar visie op zonneweides. Aanvragen voor zonneparken in het grote buitengebied van de Halderberge worden de komende twee niet in behandeling genomen. Uitzondering vormen voormalige stortplaatsen, die agrarisch van weinig waarde meer zijn. Verantwoordelijk wethouder Hans Wierikx kan zich ook voorstellen dat langs doorgaande wegen wel mogelijkheden zijn. ,,Maar laten we eerst kijken in hoeverre we op daken van bijvoorbeeld de grote bedrijfspanden op Borchwerf II of andere industriegebieden de voorzieningen kunnen worden aangelegd. Zo lang we geen ruimtebeslag hoeven doen op onze landbouwgrond of vrije natuur zullen we dat ook niet doen.‘’

  1. 75 jaar bevrijding: torenpunt van kerk in Nispen kwam op zolder van Pierre terecht
    PREMIUM
    Longread

    75 jaar bevrijding: torenpunt van kerk in Nispen kwam op zolder van Pierre terecht

    NISPEN - Het beeld staat al 75 jaar op zijn netvlies. Zwarte rook, een oorverdovend lawaai. Op 23 oktober 1944 stort de kerktoren van Nispen in gruzelementen neer. Opgeblazen door de Duitsers. De brokstukken versperren Kerkplein en Dorpsstraat en vormen zodoende een barrière voor de oprukkende Britten en Canadezen. Pal tegenover ziet de 13-jarige Pierre Verpalen alles gebeuren. ,,De torenpunt met het haantje kwam bij ons op zolder terecht.”