Volledig scherm
Een huishoudelijke hulp aan het werk bij een van haar cliënten. © Gerard Verschooten

Eigen bijdrage WMO vanaf eind maart in Roosendaal

ROOSENDAAL - Mensen die in de gemeente Roosendaal gebruikmaken van een Wmo-voorziening gaan vanaf 25 maart een vaste eigen bijdrage betalen van 17,50 euro per periode van vier weken. De inkomensafhankelijke bijdrage vervalt. 

Ook de cliënten van hulp bij het huishouden (HbH-plus) en mensen die gebruikmaken van de Maatwerkvoorziening Begeleiding moeten deze eigen bijdrage gaan betalen. 

De verplichte eigen bijdrage geldt voor iedereen die gebruik maakt van een of meer voorzieningen van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). De hoogte is 17,50 euro per periode, ongeacht inkomen of vermogen of het aantal voorzieningen. Overigens is het geen Roosendaalse maatregel maar gaat het om een nieuwe landelijke regelgeving.

Ziektekostenverzekering

Inwoners van Roosendaal die via de WMO gebruik maken van hulp bij het huishouden en de Maatwerkvoorziening Begeleiding betaalden tot nu toe geen eigen bijdrage. Vanaf 25 maart dus wel. Als deze inwoners de collectieve ziektekostenverzekering voor minima hebben, kunnen zij de nieuwe verplichte bijdrage declareren bij de zorgverzekering. Op die manier krijgen ze de verplichte eigen bijdrage weer terugbetaald. Inwoners met een inkomen van 120 procent van de bijstandsnorm of hoger zijn niet collectief verzekerd en zijn de bijdrage van 17,50 euro  per vier weken wel verschuldigd. 

Mantelzorg

Marie Augustijn van het Mantelzorgsteuntpunt Roosendaal is blij met de nieuwe maatregel. ,,Voorheen was de eigen bijdrage inkomensafhankelijk. Vaak was die eigen bijdrage een belemmering om hulp te gaan vragen. Nu wordt ie 17,50 euro per vier weken voor iedereen. Dat is voor iedereen betaalbaar. Nee, ik hoor geen negatieve geluiden.” Ook aan organisaties als de WMO-raad Roosendaal en de Adviesraad Sociaal Domein Roosendaal is aangeboden te reageren op de te nemen maatregelen, maar ze hebben daar geen gebruik van gemaakt. 

De hele operatie levert de gemeente Roosendaal naar verwachting 450.000 euro per jaar op. Dit jaar natuurlijk wat minder omdat de inning pas op 25 maart ingaat. Door deze extra inkomsten komen de inkomsten en de uitgaven binnen de Wmo beter in balans. Want in de toekomst zal het aantal aanvragen binnen de Wmo stijgen, terwijl de inkomsten uit de eigen bijdragen afneemt, zo is de verwachting. Want door een vaste eigen bijdrage te vragen, zal de gemiddelde bijdrage per cliënt afnemen. 

  1. Reisdocumenten voor het eerst aan huis bezorgd

    Reisdocu­men­ten voor het eerst aan huis bezorgd

    OUDENBOSCH - Voor het aanvragen was ze nog naar het gemeentehuis geweest, maar donderdag kwam wethouder Jan Mollen de identiteitskaart van de 92-jarige mevrouw Lauwerijssen-Haverkamp speciaal thuisbrengen. Inwoners van Halderberge kunnen er sinds kort voor kiezen om voor 5 euro extra hun paspoort of identiteitsbewijs te laten bezorgen op een adres naar keuze. Het bedrijf Dynasure regelt de bezorging. De vrouw uit Oudenbosch had de primeur van deze nieuwe service. Mollen noemde het de zoveelste stap naar optimale dienstverlening in Halderberge.