Volledig scherm
Weiland aan de Bosschenhoofdsestraat wordt omgetoverd tot festivalterrein. Met GPS en paaltjes worden nu de contouren uitgezet. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Eerste tekenen van Airborne Festival beginnen zich te vormen

BOSSCHENHOOFD - Nu nog een leeg grasveld, straks een festivalterrein. Op zaterdag 22 juni strijkt Airborne Festival neer op een weiland aan de Bosschenhoofdsestraat, afgelopen vrijdag begon de organisatie met de voorbereidingen.

Op het eerste gezicht ziet het er wat vreemd uit. Een man loopt op een weiland met wat lijkt op een kleine straatlantaarn waar een tablet op zit geplakt. Hij kijkt naar het scherm, beweegt het apparaat wat rond en zet uiteindelijk de paal in de grond. Zijn collega loopt met een bolderkar achter hem aan, pakt een klein, houten paaltje en hamert deze op aanwijzing van de tablet de grond in.

Zien hoe het eruit komt te zien, zelfs zonder tenten

Uren blijven ze zo op het weiland rondlopen, tot er zo'n 150 palen de grond in zijn geslagen. Het blijken markeringspaaltjes te zijn, waarmee leveranciers weten waar ze straks de tenten, kraampjes en podia neer moeten zetten. En die 'lantaarnpaal'? Een paal waar een tablet en gps-ontvanger op aangesloten zijn, zodat de mannen op vijf centimeter nauwkeurig weten waar alles moet komen te staan. Zo kan je vrijdag op het weiland al een beetje zien hoe het terrein eruit komt te zien, ook al staat er nog geen tent de lucht in.

Vlakbij het weiland staan twee omwonenden nieuwsgierig te kijken naar de voortgang op het weiland. Ze willen niet met naam in de krant ('straks krijgen we gedoe met de buren'), maar willen wel hun bedenkingen over de haalbaarheid van het evenement uiten. Vooral de nabijheid van het bos baart hen zorgen. Door de droogte zijn ze bang dat een weggegooide sigaret kan zorgen voor een grote brand. "Maar ze zeggen het met hoge hekken af te sluiten. Daarnaast vind ik ook wel dat je ze een beetje vertrouwen mag gunnen."

De familie Mouwen heeft geen problemen met het festival, ook al wonen ze tegenover het terrein waar straks naar verwachting vierduizend man feest staan te vieren. "Het is maar één dag, daarna is de muziek weer weg. Laat ze gewoon even plezier hebben", zegt John Mouwen.