Volledig scherm
Wethouder Inge Raaijmakers introduceert het eerste biobased verkeersbord met de mogelijkheid voor een insectenhotel. © peter van trijen/pix4profs

Eerste duurzame verkeersborden in Roosendaal geplaatst

ROOSENDAAL - Ook verkeersborden kunnen verduurzamen. Op de hoek Dragonberg - Damastberg in de wijk Tolberg heeft wethouder Inge Raaijmakers maandag het eerste ‘refurbished’ verkeersbord in de gemeente Roosendaal opgehangen.

Ze plaatste ook een bord dat van biobased restmaterialen is gemaakt. Het leuke van dit bord is dat aan de achterzijde een honingraat motief is waarin insectenhotels kunnen worden geplaatst.

Steeds meer gemeenten plaatsen duurzame verkeersborden, waarbij dan meestal de keuze op bamboe borden valt. Het Roosendaalse gemeentebestuur schakelde het  bedrijf Climate Signs uit Eemnes in om te kijken wat de mogelijkheden in Roosendaal zijn. Maandag waren daarvan de eerste resultaten te zien. Als de nieuwe borden bevallen komen er meer.

High-end product

Een ‘refurbished’ bord is een afgeschreven verkeersbord dat wordt omgebouwd tot - zoals de fabrikant het noemt - een nieuw hoogwaardig high-end product. Ofwel tot een verkeersbord dat eruit ziet als nieuw. In dit geval het bord Woonerf dat aan het begin van de Damastberg is geplaatst. Een ‘biosbased sign’ is een bord dat van biologisch restafval is gemaakt. Volgens Climate Signs is het in theorie mogelijk verkeersborden te maken van Roosendaals restafval.

Meer informatie is hier te vinden. 

Volledig scherm
De Roosendaalse wethouder Inge Raaijmakers houdt het oude, aluminium bord vast. Het nieuwe 'refurbished sign' hangt aan de paal. © Henk den Ridder